Kanelbullen – de goda tankarnas bakverk
Kanelbullens dag firas 4 oktober
Den 4 oktober firar vi kanelbullens dag. Foto: Peter Hellberg/CC BY-SA 2.0


I dag är det kanelbullens dag, en av våra nyare temadagar. Kanelbullar har bakats och älskats av svenskarna i generationer och det finns få som tackar nej till en nygräddad kanelbulle.

Hembakningsrådet som ville värna om bakkonsten i hemmen bildades under 1950-talet och vid dess 40- åriga jubileum instiftades kanelbullens dag.

Kanelbullens dag har blivit riktigt känd och uppskattad bland folket. Enligt ett marknadsundersökningsföretag känner över 50 procent av befolkningen till dagen och på många ställen delas det i dag ut kanelbullar.

Kanelen ger inte bara god doft och smak utan har också bland annat antiseptiska och matsmältningsbefrämjande egenskaper.

Bullarna har haft ungefär samma utseende sedan 1920-talet men redan så tidigt som på 1500-talet förekom kanel i bakverk. Kanelen ger inte bara god doft och smak utan har också bland annat antiseptiska och matsmältningsbefrämjande egenskaper.

Många utlandssvenskar uppskattar denna dag speciellt eftersom kanelbullen är en typisk svensk företeelse och kanske främst för att den väcker barndomsminnen som associerar till mammas hembakta i det för alltid varma och trygga hemmets vrå. Nåja, i alla fall i minnenas värld.

Kaeth Gardestedt, projektansvarig för Hembakningsrådet och mamma till kanelbulledagen har sagt att ”Kanelbullen är de goda tankarnas bakverk!”

Foto: Biea/Pixabay

Ska du sälja din bostad? Ja, då finns det dubbel anledning att baka bullar idag eftersom det visat sig att priserna stiger rejält då hugade spekulanter betalar mer när positiva känslor väcks av bulldoften.

Skulle du varken ha tid att baka bullar själv eller vilja göra dig av med hemmet kan du ändå slå två flugor i en smäll genom att fira denna högtidsdag på kafé. Där kan du avnjuta din kanelbulle med en kopp gott kaffe i mysig miljö.

Ett enkelt recept på kanelbullar följer här. 

Kanelbullar

Det här behövs för 50 st

Deg

50 g jäst

150 g smör

5 dl mjölk

½ tsk salt

1 dl socker

14-15 dl vetemjöl

Fyllning

50 g smör, rumsvarmt

Socker

Kanel

Pensling

1 ägg

Pärlsocker

Gör så här

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till rumstemperatur.

Smula sönder jästen i en bunke, häll på degvätskan och rör ut den. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen med en slev eller en trägaffel tills degen börjar släppa från kanterna.

Stjälp upp degen på ett bakbord och arbeta in resten av mjölet. Knåda degen tills den blivit slät. Lägg tillbaka degen i bunken, täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

Lägg degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i två lika stora delar och kavla ut varje del till en cirka halv centimeter tjock, avlång kaka. Bred hälften av smöret på varje kaka, strö över socker och kanel. Rulla ihop kakan. Dela varje rulle i cirka 25 bitar. Lägg varje bit i en pappersform och ställ på en plåt. Täck med en bakduk och låt bullarna jäsa i cirka 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen på 200-250°C i cirka 5-7 minuter. Låt bullarna svalna under en bakduk.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.