Recept: Baka traditionell rumänsk äppelpaj – Plăcintă cu mere
Plăcintă cu mere. Foto: Irina Georgescu/Epoch Times


Prova en ny variant av äppelpaj. De här saftiga bitarna sötas naturligt med honung och kan varieras med tillägg av russin och nötter om man så vill.

Plăcintă är ett traditionellt bakverk i Rumänien, Moldavien och Ukraina. Fyllningen består oftast av antingen äpplen eller färskost. Pajen har dock sina rötter i det gamla Grekland och Rom. På de gamla grekernas tid bakades plăcintă med olivolja, örter och ost. Romarna sägs sedan ha utvecklat receptet till en paj med många lager deg, med en fyllning av ost och honung, och smaksatt med lagerblad. Efter gräddningen hällde man honung över.

Det latinska ordet placenta kommer från grekiskans plakous, som betyder platt, med hänvisning till de tunna, platta lagren av pajdeg. Bakverket har gett namn till organet placenta (latin) eller moderkaka, med avseende på dess form. Efterrätten finns omnämnd i klassiska grekiska texter.

Bakning av plăcintă på gatan i Bukarest 1880. Foto: Public domain

Plăcintă cu mere

Det här behövs till en cirka 22 cm x 33 cm form

Deg

5 dl vetemjöl

2 tsk olja

1 ägg, mediumstort

1 dl créme fraiche eller syrad grädde

½ tsk bikarbonat

smält smör, ägg eller kall mjölk, att pensla med

Fyllning

½ kg äpplen, rivet

2 citroner, rivet skal och saft

3 msk honung

2 tsk kanel

ev 1 dl russin

ev 1 dl valnötter, hackade

2 tsk vaniljpulver

Gör så här

Börja med fyllningen. Blanda rivet äpple, rivet skal och saft från citron, med honung i en kastrull. Värm på medelvärme och låt det sjuda i 5-10 minuter, tills vätskan minskat med en fjärdedel. Rör inte för ofta så att äpplet blir mosigt. Låt svalna.

Blanda mjöl, olja, ägg och créme fraiche eller syrad grädde i en bunke. Knåda för hand eller med hjälp av en maskin och degkrokar. Knåda i 3 minuter.

Häll upp degen på mjölat bakbord och låt bunken ligga över medan degen vilar i 15 minuter. Pudra bikarbonat över degen och knåda i ytterligare 3 minuter. Låt den vila igen på samma sätt i 15 minuter.

Värm ugnen till 175 grader C. Smöra en ugnsform ungefär 22 cm x 33 cm.

Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut den ena halvan till ungefär samma storlek som formen. Mjöla försiktigt om det behövs under kavlingen. Lägg degen i formen och sträck den försiktigt ut i hörnen och ut mot kanterna, så att det blir ett bottenlager.

Gör färdigt fyllningen genom att röra ner kanel, vaniljpulver och eventuellt russin och valnötter. Bred ut fyllningen jämnt över degen i formen.

Kavla och sträck den resterande degen. Lägg den ovanpå fyllningen och sträck ut den så att den får samma mått som formen. Gör små hål i degen med en gaffel och pensla sedan med ägg, kall mjölk eller smält smör. Grädda i ugnen i 30 minuter eller tills den fått en fin, gyllene färg. Låt pajen svalna. Skär upp den i bitar och pudra med florsocker innan servering.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.