loading
Foto: Andrew Welsh/Unsplash
Foto: Andrew Welsh/Unsplash
Mat

Baka av säsongens bär – finsk blåbärspaj

Anne Hakosalo

Blåbären i skogen väntar på att bli plockade. Gör en vetedeg och fyll den med blåbär, grädda, och doften sprider sig i omgivningen. Alla vill garanterat komma och smaka.

Det är sommar och sol. Dags inte bara för blåbär och kylskåpskall fil utan också för blåbärspaj. Njut av blåbären – det är sommar!

Här bjuder vi på ett enkelt, finskt recept.

Det här behövs

1/2 sats vetedeg enligt grundrecept för vetebullar

Fyllning

1 1/2 l blåbär
2 msk potatismjöl
1 1/2 dl strösocker

Till penslingen: 1 ägg

Gör så här

Förbered en halv sats vetedeg enligt grundreceptet. Låt degen jäsa övertäckt minst 30 minuter. Stjälp upp den på mjölat bakbord och arbeta ut luftbubblorna.

Ta undan lite av degen till galler. Kavla ut resten av degen på lätt mjölad bakbord. Lägg över degen på bakplåtspappersklädd långpanna. Degen ska täcka hela långpannan och även kanterna.

Mosa blåbären i en bunke och blanda i socker och potatismjöl. Rör om.

Bred ut de mosade blåbären över degen i långpannan.

Dela degresten i fyra bitar och rulla dem till smala längder. Lägg på deglängderna så att de bildar galler. Vik in degkanten över fyllningen. Pensla med ägg.

Grädda pajen på nedre falsen i 200 graders ugnsvärme 20-30 minuter, tills pajen fått en fin färg.

Gott och nyttigt med blåbär. Foto: Eva Sagerfors

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading
Foto: Andrew Welsh/Unsplash
Foto: Andrew Welsh/Unsplash
Mat

Baka av säsongens bär – finsk blåbärspaj

Anne Hakosalo

Blåbären i skogen väntar på att bli plockade. Gör en vetedeg och fyll den med blåbär, grädda, och doften sprider sig i omgivningen. Alla vill garanterat komma och smaka.

Det är sommar och sol. Dags inte bara för blåbär och kylskåpskall fil utan också för blåbärspaj. Njut av blåbären – det är sommar!

Här bjuder vi på ett enkelt, finskt recept.

Det här behövs

1/2 sats vetedeg enligt grundrecept för vetebullar

Fyllning

1 1/2 l blåbär
2 msk potatismjöl
1 1/2 dl strösocker

Till penslingen: 1 ägg

Gör så här

Förbered en halv sats vetedeg enligt grundreceptet. Låt degen jäsa övertäckt minst 30 minuter. Stjälp upp den på mjölat bakbord och arbeta ut luftbubblorna.

Ta undan lite av degen till galler. Kavla ut resten av degen på lätt mjölad bakbord. Lägg över degen på bakplåtspappersklädd långpanna. Degen ska täcka hela långpannan och även kanterna.

Mosa blåbären i en bunke och blanda i socker och potatismjöl. Rör om.

Bred ut de mosade blåbären över degen i långpannan.

Dela degresten i fyra bitar och rulla dem till smala längder. Lägg på deglängderna så att de bildar galler. Vik in degkanten över fyllningen. Pensla med ägg.

Grädda pajen på nedre falsen i 200 graders ugnsvärme 20-30 minuter, tills pajen fått en fin färg.

Gott och nyttigt med blåbär. Foto: Eva Sagerfors

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024