Blåbären i skogen väntar på att bli plockade. Gör en vetedeg och fyll den med blåbär, grädda, och doften sprider sig i omgivningen. Alla vill garanterat komma och smaka.
Det är sommar och sol. Dags inte bara för blåbär och kylskåpskall fil utan också för blåbärspaj. Njut av blåbären – det är sommar!
Här bjuder vi på ett enkelt, finskt recept.
Det här behövs
1/2 sats vetedeg enligt grundrecept för vetebullar
Fyllning
1 1/2 l blåbär
2 msk potatismjöl
1 1/2 dl strösocker
Till penslingen: 1 ägg
Gör så här
Förbered en halv sats vetedeg enligt grundreceptet. Låt degen jäsa övertäckt minst 30 minuter. Stjälp upp den på mjölat bakbord och arbeta ut luftbubblorna.
Ta undan lite av degen till galler. Kavla ut resten av degen på lätt mjölad bakbord. Lägg över degen på bakplåtspappersklädd långpanna. Degen ska täcka hela långpannan och även kanterna.
Mosa blåbären i en bunke och blanda i socker och potatismjöl. Rör om.
Bred ut de mosade blåbären över degen i långpannan.
Dela degresten i fyra bitar och rulla dem till smala längder. Lägg på deglängderna så att de bildar galler. Vik in degkanten över fyllningen. Pensla med ägg.
Grädda pajen på nedre falsen i 200 graders ugnsvärme 20-30 minuter, tills pajen fått en fin färg.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.