loading



Foto: Marco Centenaro
Foto: Marco Centenaro
Mat

Medelhavets guld: Olivoljan har många goda egenskaper

Johann Fleck

Olivolja är pricken över i på grillad fisk och skaldjur, över en sallad, fetaost eller annan fårost. Den gör också pastarätter och grönsaker fylligare. Det finns knappast någon medelhavsrätt utan olivolja i receptet. Här följer råd om hur man förvarar och använder oljan. Vi bjuder också på ett par recept på aptitretare.

Olivoljan innehåller en hög procent omättat fett och den kan minska kolesterolhalten i blodet. Flavonoiderna i oljan skyddar cellerna och fungerar som en sjukdomsförebyggare.

Alla som någon gång varit på semester kring Medelhavet har troligen sett olivträden. De, tillsammans med vingårdarna, fikonen och citronträden ger karaktär åt landskapet i området. Så snart som oliven ändrar färg från grönt till violett, är det dags att skörda den, vanligtvis mellan oktober och februari.

Olivodling. Foto: Giorgio Giorgi

Oliven är en utsökt frukt som inte får skadas vid skörden, eftersom det då påverkar kvaliteten på oljan. Det är skälet till att oliven plockas för hand i många områden. För att få kvalité, kallpressad olivolja, läggs oliverna på ett finmaskigt nät och pressas sedan. En centrifug separerar därefter oljan från vattenrester. Sedan filtreras oljan och buteljeras. Olivoljan är ren "fruktjuice". Beroende på klimat, jord, topografi och olika skördeperioder, kan oljan smaka "grön" eller fruktig, kryddig eller mild, fet eller delikat, och ibland även bitter. Ingen annan olja kan stoltsera med så många smaknyanser.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading



Foto: Marco Centenaro
Foto: Marco Centenaro
Mat

Medelhavets guld: Olivoljan har många goda egenskaper

Johann Fleck

Olivolja är pricken över i på grillad fisk och skaldjur, över en sallad, fetaost eller annan fårost. Den gör också pastarätter och grönsaker fylligare. Det finns knappast någon medelhavsrätt utan olivolja i receptet. Här följer råd om hur man förvarar och använder oljan. Vi bjuder också på ett par recept på aptitretare.

Olivoljan innehåller en hög procent omättat fett och den kan minska kolesterolhalten i blodet. Flavonoiderna i oljan skyddar cellerna och fungerar som en sjukdomsförebyggare.

Alla som någon gång varit på semester kring Medelhavet har troligen sett olivträden. De, tillsammans med vingårdarna, fikonen och citronträden ger karaktär åt landskapet i området. Så snart som oliven ändrar färg från grönt till violett, är det dags att skörda den, vanligtvis mellan oktober och februari.

Olivodling. Foto: Giorgio Giorgi

Oliven är en utsökt frukt som inte får skadas vid skörden, eftersom det då påverkar kvaliteten på oljan. Det är skälet till att oliven plockas för hand i många områden. För att få kvalité, kallpressad olivolja, läggs oliverna på ett finmaskigt nät och pressas sedan. En centrifug separerar därefter oljan från vattenrester. Sedan filtreras oljan och buteljeras. Olivoljan är ren "fruktjuice". Beroende på klimat, jord, topografi och olika skördeperioder, kan oljan smaka "grön" eller fruktig, kryddig eller mild, fet eller delikat, och ibland även bitter. Ingen annan olja kan stoltsera med så många smaknyanser.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024