Olivolja är pricken över i på grillad fisk och skaldjur, över en sallad, fetaost eller annan fårost. Den gör också pastarätter och grönsaker fylligare. Det finns knappast någon medelhavsrätt utan olivolja i receptet. Här följer råd om hur man förvarar och använder oljan. Vi bjuder också på ett par recept på aptitretare.
Olivoljan innehåller en hög procent omättat fett och den kan minska kolesterolhalten i blodet. Flavonoiderna i oljan skyddar cellerna och fungerar som en sjukdomsförebyggare.
Alla som någon gång varit på semester kring Medelhavet har troligen sett olivträden. De, tillsammans med vingårdarna, fikonen och citronträden ger karaktär åt landskapet i området. Så snart som oliven ändrar färg från grönt till violett, är det dags att skörda den, vanligtvis mellan oktober och februari.
Oliven är en utsökt frukt som inte får skadas vid skörden, eftersom det då påverkar kvaliteten på oljan. Det är skälet till att oliven plockas för hand i många områden. För att få kvalité, kallpressad olivolja, läggs oliverna på ett finmaskigt nät och pressas sedan. En centrifug separerar därefter oljan från vattenrester. Sedan filtreras oljan och buteljeras. Olivoljan är ren "fruktjuice". Beroende på klimat, jord, topografi och olika skördeperioder, kan oljan smaka "grön" eller fruktig, kryddig eller mild, fet eller delikat, och ibland även bitter. Ingen annan olja kan stoltsera med så många smaknyanser.