Mat

Lätt att göra jordgubbstårta till många i långpanna

Epoch Times

Ingen riktig sommar utan jordgubbstårta. Det här blir en festlig sommartårta som ser proffsig ut då ni är många gäster. Självklart fungerar den lika bra med andra frukter och bär.

Förbered gärna tårtan dagen före så att den kan stå till sig ordentligt. Dekorera strax före servering. Det går även bra att frysa in den. Använd främst ekologiska råvaror. Fråga efter ekologiska jordgubbar, det är det värt.

Det här behövs till cirka 25-30 bitar

3 askar jordgubbar

8 portioner jordgubbsmousse

8 portioner marsankräm

(mjölk till mousse och kräm)

5 dl grädde

2 tsk vaniljsocker

Pressad citron

Två rulltårtsbottnar

6 ägg

3 dl socker

2 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

4 tsk bakpulver

1 dl grädde 

Generös tårta för många, med jordgubbar och mousse. Elegant garnering med ätliga blommor, som tusensköna, vallört och trädgårdsnattviol. Foto: Epoch Times

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker poröst. Häll i grädden. Sikta ner torrvarorna.

Bred ut hälften av smeten jämnt i en långpanna 30×40 cm, grädda cirka 5 minuter, 250 grader, i ugnens mitt. Passa kakan noga så att den inte bränns.

Dra över kakan med hjälp av papperet till en bakplåt, lägg ett papper över och låt svalna. Lägg försiktigt ett nytt papper i den varma långpannan, häll i resterande smet och upprepa som ovan.

Vispa ihop marsankräm och smaka av den med pressad citron. Ställ åt sidan en stund. Blir krämen inte tjock nog; ta i lite extra pulver.

Jordgubbsmoussen förbereds i en annan bunke enligt anvisningarna på förpackningen.

Vill man hellre göra kräm och mousse från grunden är det naturligtvis ännu godare. Hacka gärna i lite färska jordgubbar i moussen.

Fodra en stor kartongbit eller bricka med folie. Vänd upp en rulltårtsbotten på denna. Känns botten lite torr, spaya lätt med en blomspruta fylld med vatten. Bred ut ett tunt lager med jordgubbssylt och ett tjockt lager marsankräm över.

Vik nu försiktigt över den andra tårtbottnen över krämen genom att först lägga långsidan av bottnen mot den övre tårtkanten (bortifrån dig) kant i kant. Rulla ner bottnen långsamt mot dig. Håll i både bottnen och bakpappret medan du gör det. Potatismjölet i kakan gör den mer följsam och hållbar så den blir lättare att hantera.

Spraya lite vatten på botten om det behövs. Bred ut mousse i ett högt och jämnt lager, jämna kanterna raka. Låt tårtan vila svalt över natten eller i minst 30 minuter.

Vispa grädden styv med lite vaniljsocker eller vaniljpulver. Rensa och dela jordgubbarna. Bred ut grädden över tårtan och kläd sidorna, använd en stekspade som hjälp, eller spritsa.

Fördela jordgubbarna jämnt över tårtan, dekorera med ätbara blommor som här med tusensköna, vallört och trädgårdsnattviol.

Glad Sommar!

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

Mat

Lätt att göra jordgubbstårta till många i långpanna

Epoch Times

Ingen riktig sommar utan jordgubbstårta. Det här blir en festlig sommartårta som ser proffsig ut då ni är många gäster. Självklart fungerar den lika bra med andra frukter och bär.

Förbered gärna tårtan dagen före så att den kan stå till sig ordentligt. Dekorera strax före servering. Det går även bra att frysa in den. Använd främst ekologiska råvaror. Fråga efter ekologiska jordgubbar, det är det värt.

Det här behövs till cirka 25-30 bitar

3 askar jordgubbar

8 portioner jordgubbsmousse

8 portioner marsankräm

(mjölk till mousse och kräm)

5 dl grädde

2 tsk vaniljsocker

Pressad citron

Två rulltårtsbottnar

6 ägg

3 dl socker

2 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

4 tsk bakpulver

1 dl grädde 

Generös tårta för många, med jordgubbar och mousse. Elegant garnering med ätliga blommor, som tusensköna, vallört och trädgårdsnattviol. Foto: Epoch Times

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker poröst. Häll i grädden. Sikta ner torrvarorna.

Bred ut hälften av smeten jämnt i en långpanna 30×40 cm, grädda cirka 5 minuter, 250 grader, i ugnens mitt. Passa kakan noga så att den inte bränns.

Dra över kakan med hjälp av papperet till en bakplåt, lägg ett papper över och låt svalna. Lägg försiktigt ett nytt papper i den varma långpannan, häll i resterande smet och upprepa som ovan.

Vispa ihop marsankräm och smaka av den med pressad citron. Ställ åt sidan en stund. Blir krämen inte tjock nog; ta i lite extra pulver.

Jordgubbsmoussen förbereds i en annan bunke enligt anvisningarna på förpackningen.

Vill man hellre göra kräm och mousse från grunden är det naturligtvis ännu godare. Hacka gärna i lite färska jordgubbar i moussen.

Fodra en stor kartongbit eller bricka med folie. Vänd upp en rulltårtsbotten på denna. Känns botten lite torr, spaya lätt med en blomspruta fylld med vatten. Bred ut ett tunt lager med jordgubbssylt och ett tjockt lager marsankräm över.

Vik nu försiktigt över den andra tårtbottnen över krämen genom att först lägga långsidan av bottnen mot den övre tårtkanten (bortifrån dig) kant i kant. Rulla ner bottnen långsamt mot dig. Håll i både bottnen och bakpappret medan du gör det. Potatismjölet i kakan gör den mer följsam och hållbar så den blir lättare att hantera.

Spraya lite vatten på botten om det behövs. Bred ut mousse i ett högt och jämnt lager, jämna kanterna raka. Låt tårtan vila svalt över natten eller i minst 30 minuter.

Vispa grädden styv med lite vaniljsocker eller vaniljpulver. Rensa och dela jordgubbarna. Bred ut grädden över tårtan och kläd sidorna, använd en stekspade som hjälp, eller spritsa.

Fördela jordgubbarna jämnt över tårtan, dekorera med ätbara blommor som här med tusensköna, vallört och trädgårdsnattviol.

Glad Sommar!

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024