Det är ingen slump att man i alla tider gjort långkok med köttbenen kvar i grytan. Inte heller är den senaste hälsotrenden, att koka egen benmärgsbuljong, något mystiskt. Det är nämligen i benen och märgen som supernäringen göms, säger hälsoexperten Sanna Ehdin.
Överallt hörs idag hälsomedvetna människor tala sig varma om benmärgsbuljongens helande egenskaper. Genom att dricka en kopp om dagen kan man få starkare ben och leder, friskare mage, bättre syn och ungdomligare hy, för att bara nämna några av de positiva hälsoeffekterna. Att det blivit så populärt beror på att den innehåller mängder av nyttiga ämnen såsom vitaminer, mineraler, antioxidanter, olika anti-inflammatoriska ämnen, och inte minst, kollagen. Man skulle kunna säga att det är en slags supermat för kroppen, och det visste man förr.
– Problemet idag är att folk äter för mycket muskler (rent kött), och för lite kokta grytor med ben, skinn och andra animaliska delar, något vi gjort sedan historisk tid. Den kosten fyllde på med kollagen, vilket dagens kost inte gör på samma sätt.
Efter lite mer än två veckor har min syn förbättrats avsevärt, jag sover djupare och lugnare än på mycket länge, huden i ansiktet ser finare ut och håret har blivit glansigare.
– Dr. Sanna Ehdin, immunolog, föreläsare och författare
Kollagen är ett viktigt protein som bokstavligen håller ihop vår kropp. Vi tillverkar det själva, men produktionen avtar med åldern. Då får vi svagare brosk, leder och senor, slappare hud, linjer och rynkor i ansiktet, och blir lättare sjuka. För att hålla sig frisk behöver kroppen en stark struktur, och då behöver vi fylla på med kollagen från maten. Då är benmärgsbuljong ett utmärkt alternativ.
Det allra bästa är att koka sin egen buljong eftersom det blir mycket godare, nyttigare och billigare, säger Sanna. Dessutom kan man välja att köpa ben från gräsätande och ekologiskt uppfödda djur, vilket är bra för miljön och ger bättre näring.
– Jag har prövat en rad köpta buljonger men kokar den helst själv, eftersom den både smakar godare och det blir ett garanterat högre näringsinnehåll. I köpt buljong kan koncentrationen av ämnen och näringsinnehåll variera mycket, eftersom tiden sedan tillagning, transporter, kylning och frysning gör att näringsinnehållet minskar.
Att koka sin egen buljong är inte särskilt svårt. Längre ner beskriver Sanna hur hon gör.
10 hälsoeffekter av benmärgsbuljong
1. Bekämpar infektioner och ger snabbare återhämtning från sjukdom.
2. Är anti-inflammatorisk. Innehåller höga halter av de anti-inflammatoriska aminosyrorna glycin och prolin.
3. Läker en läckande eller stressad tarm. Gelatinet skyddar och läker slemhinnan i mag-tarmkanalen, samt stödjer matsmältning och upptag av näringsämnen.
4. Främjar bentillväxt och reparation.
5. Minskar ledsmärta och inflammation. Glukosamin kan stimulera tillväxten av nytt kollagen, reparera skadade leder och minska smärta och inflammation i kroppen.
6. Ger friskt hår, hud och naglar. Kollagen och gelatin stödjer hårväxt, hudföryngring och håller naglarna starka.
7. Främjar sömn, förbättrar humöret och lugnar sinnet. Aminosyran glycin kan ha en mycket lugnande verkan.
8. Främjar tillväxten av nya blodkärl från redan existerande kärl.
9. Förbättrar hjärt- och salivfunktioner efter en hjärtinfarkt eller strålning (IR).
10. Är mättande. På grund av det höga näringsinnehållet minskar hungerkänslor och sug.
Sanna har själv börjat dricka en kur med 3–5 deciliter hemkokt benmärgsbuljong om dagen. Hon säger att hon kommer att fortsätta dricka en kopp om dagen även efter kuren, eftersom resultaten blivit så bra.
– Efter lite mer än två veckor har min syn förbättrats avsevärt, jag sover djupare och lugnare än på mycket länge, huden i ansiktet ser finare ut och håret har blivit glansigare. Jag känner mer inre styrka och buljongen är mättande – jag står mig i många timmar på bara en kopp och längtar fort till nästa eftersom den är så god.
Hemkokt benmärgsbuljong
När man kokar benmärgsbuljong är det viktigt att koka länge och på svag värme. Den låga värmen gör att näringsämnena bevaras i större utsträckning, och den långa koktiden ser till att så mycket som möjligt av det nyttiga kommer ut ur benen.
– När du köper märgben är det viktigt att få med benbitar där det finns en led med. Det är nämligen i leden den högsta halten av kollagen finns. Märgben kan du köpa hos en närliggande gård, eller på vissa mataffärer, berättar Sanna.
Ingredienser till 3 liter buljong:
1,5–2 kg nötköttsmärgben och knogben
Eventuellt 1 kg köttigt ben, till exempel kort revben
1 dl rå äppelcidervinäger och/eller färskpressad citronsaft
4 liter filtrerat vatten (kan hällas på lite i omgångar)
3 selleristjälkar, halverade
3 morötter i bitar
3 lökar i bitar
2 msk ghee eller smör
Havssalt
Krydda med till exempel rosmarin, timjan eller basilika.
En handfull färsk persilja läggs i på slutet.
Gör så här:
- Placera de kapade, öppnade benbitarna i en stor rostfri eller keramisk gryta. Tillsätt vatten så det täcker, salt och äppelcidervinäger (eller citronsaft). Låt blandningen stå i en timme så läcker mer mineral ut ur benen.
- Tillsätt mer vatten om det behövs för att täcka benen.
- Koka upp och skumma av det bruna ovanpå. Tillsätt grönsaker och rotfrukter, kryddor och ghee (ger god smak), och sjud sedan på låg (lägsta) värme i minst 3–4 timmar, helst över natten. Fyll på vatten om det behövs så det täcker benen. Skrapa ur märgen ur benen efter ett tag. (Om benen klyvts från början, så att märgen är frilagd, behövs inte lika lång koktid.)
- Lägg i persiljan på slutet.
- Låt sedan buljongen svalna något, ta ur benen och sila den om du så önskar.
Drick buljongen som den är, eller tillsätt i soppor och grytor. Under de sista 5–10 minuterna kan du lägga i köttbitar (eller fisk), så har du en soppa direkt. Detta kan göras portionsvis, så lägg bara i den mängd du ska äta upp.
När buljongen är kall kommer den att vara som en gelépudding på grund av det höga kollagen- och gelatininnehållet. Man kan lagra den i kylskåp i 5–7 dagar, eller i frysen i upp till 6 månader. Förvara då gärna i portionspåsar eller fyll iskuber som du kan ta ut efter behov.
Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.