Många fördelar med växter i hemmet
Mosters hem var en labyrint av växtlighet där luften kändes renare och man mådde bra.


De flesta tycker att det är fint och hemtrevligt med blommor i huset. Och att skapa ett ekosystem inomhus förbättrar både luften och trivseln i hemmet. Dessutom mår vi bra av att sköta om levande växter och se till att de trivs.

Jag kan fortfarande se det framför mig. Det var som att förflyttas in i favoritsagan eller Djungelboken, de omfamnade mig och gjorde mig till en del i berättelsen.

Blommorna fanns överallt, i olika former och storlekar och de var så vackra. Så vackert arrangerade att man bara ville vara där i samma utrymme.

Ja, att vandra runt i min moster Kimbers hus var en magisk upplevelse. Då arbetade hon i en lokal handelsträdgård som hette Hauge’s, där jag också älskade att vara. Med sina gröna fingrar odlade hon de mest frodiga, varierande och livskraftiga gröna växter jag någonsin sett. De var inte bara vackra att titta på, de fick mig att må bra och bli gladare på något sätt.

Så det är ingen direkt överraskning att jag också utvecklade en stor kärlek till växter som jag burit med mig sedan dess.

När jag gick omkring i labyrinten av blommor som fyllde huset, eller kopplade av i de bekväma rottingstolarna som var placerade mitt i växtligheten, kändes luften liksom lättare att andas, renare, fräschare. De verkade som om växterna hade en speciell energi omkring sig.

Men då visste jag inte om jag kanske bara inbillade mig.

Bild: Louise Dav/Pixabay

Förbättrar inomhusluften

Men det har visat sig att växter verkligen är naturliga och billiga alternativ för att förbättra inomhusluften. Många växter renar luften genom att avlägsna flyktiga organiska föreningar och giftämnen. Hängsparris-växter, murgröna och dracaena-växter är särskilt effektiva.

Dessutom tar växter upp koldioxid och avger syre, vilket är bra för alla. Att ha några växter i sovrummet kan till och med göra att du sover bättre. Växter höjer luftfuktigheten och tar bort allergener som mögel och damm. Spindelväxter som till exempel ampellilja är särskilt bra för att höja luftfuktigheten, medan växter som fredskalla, silverkalla och violväxter är bra på att fånga upp allergener.

Höjer humöret

Bara det att odla och sköta om växter kan göra att vi mår lite bättre. För hur det än är, när man tar hand om något annat levande så mår själen bra.

Det vackra och levande som växterna bidrar med i hemmet kan också höja humöret. När man går in i ett rum där det finns mycket blommor kan det kännas lite lättare och dagen se lite ljusare ut. Så det är ingen överraskning att växter har visat sig hjälpa till att lindra depression.

Ampellilja är en lättodlad och hälsosam växt som höjer luftfuktigheten och avlägsnar damm och allergener.

Minskar stress och oro

Det finns många studier som tyder på att växter kan minska stress och oro och ha en lugnande inverkan på oss människor.

En studie jämförde hur människor reagerade vid två olika typer av arbete, med blommor och vid dator. Man fann att arbetet med växter minskade fysisk och psykisk stress jämfört med arbetet vid datorn. Det berodde på att det sympatiska nervsystemets aktivitet och det diastoliska blodtrycket hölls nere medan naturliga känslor av bekvämlighet och lugn fick mer utrymme.

Så det var inte inbillning att jag kände mig lugn och fridfull när jag var i mosters hus.

Växter och trädgårdsterapi har till och med visat sig kunna förbättra för patienter som löper risk för PTSD (posttraumatiskt stressyndrom). Tyska forskare har gjort en studie på möss som visade att doften av jasmin har så stor lugnande effekt att mössen upphörde med sin aktivitet och satt alldeles stilla. Undersökning av hjärnan visade att förändringen berodde på en ökning av signalsubstansen GABA (en form av smörsyra) som fungerar lugnande. Forskare menar också att doften av jasmin är mer effektiv än många sömnmedel och lugnande mediciner.   

Om du inte gillar jasmin kan du prova med lavendel och aloe vera som också är lugnande.

Förbättrat minne och koncentrationsförmåga

Kan växter förbättra vårt minne, koncentrationsförmåga och produktivitet? Enligt forskare är svaret på den frågan ”ja”.

En studie fann att kontorsarbetare som hade blommor på skrivbordet presterade bättre på uppmärksamhetsuppgifter än de som inte hade det. En tidigare studie med en läsuppgift hade också kommit fram till samma resultat.

I ett koncentrationstest konstaterades att anställda som kunde se växter, antingen inne eller genom fönstret, genomförde testet 19 procent snabbare än dem som inte såg någon växtlighet alls.

Så lite mer växtlighet i skolor och på arbetsplatser skulle nog förbättra resultaten.

Snabbare läkning och bättre hälsa

Växter har också visat sig vara bra för hälsan och skynda på läkningen efter en operation.

Att titta på växter under läkningen efter ett kirurgiskt ingrepp har ett positivt inflytande. Patienter i sjukrum med blommor och växter i hade lägre systoliskt blodtryck och kände mindre smärta, oro och trötthet än patienter i en kontrollgrupp, framgår av en studie.

Växter avger naturliga kemiska ämnen som kallas phytoncider, en antibakteriell eterisk olja som försvarar växten mot sjukdomar, vilket kan vara till nytta även för människor. Det kan stärka immuniteten och skydda mot skadliga bakterier.

Blommor och gröna växter är inte bara vackra, de kan göra att vi mår bättre på många olika sätt som vi kanske inte har tänkt på.

Men glöm inte att prata med dina växter. De flesta har nog hört att man ska prata med sina blommor för att de ska trivas och växa bra. Men du kanske inte har tänkt på att det är viktigt hur du pratar med dem!

IKEA gjorde en gång en informell studie i en skola i Förenade Arabemiraten för att visa vilken effekt ovänliga ord hade på växterna. Syftet var att få barnen att låta bli att mobba varandra genom att säga elaka saker. Två växter hölls under identiska omständigheter, varvid växt A utsattes för mobbing och elaka ord medan växt B fick uppskattning och komplimanger. Efter en månad hade den mobbade växten börjat sloka och vissna medan den som fått uppskattning frodades.

Det är precis som med allt annat i livet, är vi snälla så får vi gott tillbaka. Lite kärlek och omtanke till våra krukväxter gör det bra för dem och i gengäld får vi bättre luft och välbefinnande.

Så köp en trevlig krukväxt nästa gång du behöver pigga upp dig med något nytt till dig själv eller hemmet.

Tatiana Fleming är familjeläkare med fokus  på välbefinnande och förebyggande hälsovård. Hon tror på att ge patienterna den kunskap och de färdigheter som behövs för att förbättra och upprätthålla hälsan.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.