Goda vanor ger ett lättskött hem
Ett rent och undanplockat kök ger en bra start på dagen. Foto: NeONBRAND/Unsplash


Nu när våren är här kan det passa bra att göra en storstädning och försöka bringa lite ordning där hemma. Det är inte så svårt när man har lust och är inställd på att organisera och få det funktionellt. Svårigheterna och fallgroparna kommer senare.

När man städat och gjort fint vill man förstås att det ska förbli så och inte bli stökigt och rörigt igen efter bara några dagar. För att klara det behöver man skaffa sig några nya vanor som bibehåller ordningen och underlättar nästa städning.

Tolv tips för ett rent och välordnat hem

Var sak har sin plats

Det ska finnas en plats för allt och allt har sin plats. Det är svårt att städa undan saker om de inte har en egen plats. Det måste finnas ett utrymme för alla saker i hemmet oavsett om det är kläder eller prydnadsföremål. Börja organisera ett rum, en sak i taget. Det som inte får plats kan skänkas bort, slängas eller läggas i en (märkt) kartong i förrådet tills  det får en plats eller kan kastas. 

Städa upp innan du går och lägger dig

Gör en snabb rensning på kvällen innan du lägger dig. Plocka in disk, torka av diskbänken, ta reda på eventuell tvätt, sopa av golven åtminstone i hall och kök, plocka undan kläder och saker på borden och ordna till i soffan.

När man möts av ordning och hyfsat rent på morgonen så är det lättare att bibehålla det hela dagen. Om man håller efter så här kommer (vecko-)städningen också bli lättare och gå mycket snabbare.

Plocka undan innan läggdags och bädda sängen på morgonen är två bra sätt att upprätthålla lusten att hålla ordning i hemmet. Foto: Gregory Butler/Pixabay

Bädda varje morgon

En bäddad säng med överkastet på gör enorm skillnad för sovrummet. Det tar inte lång tid och alla i familjen kan lära sig att bädda sin säng på morgonen. Det är en bra start på dagen som sparkar igång ordningssinnet för resten av dagen. Blir också mysigt att gå och lägga sig med ritualen att ta av överkastet och slå upp täcket så det ser inbjudande ut.

Plocka undan innan du påbörjar något annat

Vi brukar göra ganska många saker i hemmet under en dag och ibland kan det bli ganska rörigt. Plocka undan allt som går när du är klar med en sak innan du påbörjar nästa. Ställ in disken i diskmaskinen, ta reda på eventuella rester, torka spis, bord och bänk genast efter måltiden. På så sätt kan man undvika att det blir rörigt.

Försök hålla diskbänk och diskho tom

Smutsig disk, ursköljda mjölkkartonger och pytsar eller disk på tork gör att diskbänken och hela köket ser rörigt ut. Håll efter och plocka alltid ur maskinen direkt så det går att ställa in smutsig disk. Dessutom fungerar diskmaskinen utmärkt som torkställ.

Håll ordning i hallen

Häng upp jackor och snygga till på hatthyllan. Finns det plats kan alla i familjen få varsin låda för vantar, mössor och halsdukar. Lär familjen att ställa skorna på rätt ställe på en gång istället för att bara sparka av dem innanför dörren.

Rent i badrummet

Plocka undan, torka av handfat och rengör toaletten varje kväll. Ta till vana att torka ur badkar och dusch efter varje användning så blir de lättare att hålla rena.

Plocka lagom bland leksakerna

Det går inte att ha det helt upplockat i barnens rum. Men en god vana är att plocka undan och ordna till en stund innan läggdags, så att rummet är inbjudande både att sova i och att fortsätta leka i nästa dag. Försök få med barnen så ni hjälps åt, men låt det inte bli en strid.

En ”större” sak om dagen

Det är svårt att hinna med allt som behöver göras, men om man gör en sak om dagen så  blir inte städningen så betungande. Till exempel damma en dag, dammsug och torka en dag, ta hand om tvätten en dag. Eller städa ett rum i taget ordentligt om du föredrar det.

Lyssna på musik eller något du gillar

Städningen blir roligare om man lyssnar på musik eller något annat man gillar medan man dammsuger, torkar, stryker eller utför andra enahanda uppgifter som inte kräver så mycket tankekraft.

Egen plats för det som ska skänkas bort

Det är lätt att dra på sig mer saker än man behöver och det är inte alltid man följer devisen en in – en ut. Men försök hitta ett utrymme där du kan ställa en särskild korg, låda eller kasse där alla kan lägga de saker man inte längre behöver eller vill ha. När den är full tar man bara med den till återvinningen eller secondhand-butiken. På så sätt blir det lite lättare att hålla balans på mängden prylar och kläder.

Ändra ditt tänkesätt

Själva ordet städning kan kännas betungande, ett nödvändigt ont. Men om man istället tänker på det vi nämt ovan som att sköta om och ta hand om något som står oss väldigt nära, en stor och viktig del i vårt liv så kanske det går lite lättare. I gengäld kommer hemmet alltid vara en välkomnande och trygg plats att vara på.

Inget av det vi tagit upp här ovan är någon nyhet och de flesta gör säkert många av de här sakerna redan. Det är små enkla dagliga insatser som vart och ett bara tar några minuter i anspråk men som sparar timmar av arbete i längden. Det enda som är svårt är egentligen att diciplinera sig så att man bygger upp en vana att göra det här varje dag.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.