Tulpaner – kunglig fascination och tulpanmani
Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


När dagarna blir ljusare vill vi gärna få in lite färg och blomsterfägnad i våra hem och så här års finns det mängder av tulpaner i butikerna. Vi har odlat tulpaner sedan ungefär tusen år och här finns det intressant historia att berätta. Vi som gärna har tulpan i vas får här även tips på hur de håller bäst.

En bukett tulpaner behöver inte kosta mer än några tior och de är lätta att få tag i, men så har det inte alltid varit. Enligt dagens historiker har tulpaner växt vilt i tusentals år. Den spreds då i ett stråk från norra Kina och till södra Europa.

Det var sedan kring år 1000 e Kr som den började odlas i Turkiet och Persien. Men samtidigt som tulpaner har spridit glädje har de orsakat en del problem.

Tulpanfält i Holland.

Kunglig fascination

Sultan Suleiman den store regerade (1520-1566) över det Osmanska riket och hade sitt palats i det dåtida Konstantinopel, som idag heter Istanbul. Palatset kallades ”Tulpanernas och tårarnas palats” och pryddes av oräkneliga tulpaner.

Tulpaner fanns avbildade på kakelplattor på väggarna, på vaser, och även på tyget till hans dräkt syntes tulpaner. Ja, till och med emblem och vapen var prydda av bilder av tulpaner.

Tiden för Ahmed III's (1703-30) styre blev senare känt som ”Tulpanåldern”, där tulpanen dominerade som symbol för rikedom och prestige. Den första tulpanfestivalen hölls vid den tiden. Det var en fullmånenatt, upplyst av lyktor och ackompanjerad av näktergalars och kanariefåglars sång. Människor strosade omkring bland hundratals vackra vaser fulla av tulpaner, i kläder som matchade blommornas färger.

Genom att studera gamla konstföremål, dokument och botanisk forskning har man kunnat få veta mer av tulpanernas historia.

Ogier Ghislain de Busbecq, som var den österrikiske kejsar Ferdinand I's ambassadör vid Suleimans hov, nämnde den turkiska tulpanodlingen i ett brev 1555 till Wien. Han försåg också den österriske botanisten Carolus Clusius (1526-1609) med frön. Båda blev nyckelfigurer för att föra tulpanen till Europa.

Tulpanerna lär ha kommit till Holland under 1500-talets senare del.

Clusius tog sin samling till Leyden i Holland, dit han flydde på grund av religiös förföljelse. Han var expert på medicinska örter och anställd för att forska kring dem. Han odlade tulpaner som personlig hobby.

Han lyckades odla flera tulpansorter från den tiden och tog även fram flera hybrider med intressant utseende. Källor hävdar att han hade gett bort en del av sina frön, medan andra menar att den själviske odlaren hade vaktat sina blommor från allmänhetens ögon och till sist stal tjuvar lökar från den legendariska trädgården, vilket senare ledde till en ”tulpanmani”.

”Tulpanbubblan”

Ett intressant fenomen i tulpanernas historia kommer från Holland på 1630-talet. Ekonomer debatterar dock om tulpankraschen 1637 verkligen påverkade landets ekonomi så till den grad att det kan kallas för den första ekonomiska bubblan.

Faktum är att den holländska regeringen tog fram försäljningspriser för tulpanlökar efter kraschen för att förhindra irrationell handel mellan människor.

På grund av att holländarna var så förtjusta i den nya exotiska blomman steg den till skyhöga priser bland kännare. Medelklassen blev medvetna om vad de såg som en möjlighet till snabba pengar och gick med i handeln på aktiemarknader och på pubar. Lökar såldes efter sin vikt och om man inte hade råd till en hel lök så köpte man stolt några procent av den.

Eftersom lökarna behövdes hållas i jord större delen av året var risken ännu större, eftersom människor betalade för någonting de inte ens hade sett. Lökarna var en sådan populär vara att vissa oroliga tulpanägare rapporterade att de sov i trädgården för att personligen vakta sina skatter.

Tulpanen i konsten

Många akvarellmålningar med tulpaner som nu ses som konst, tjänade på den tiden de målades bara som reklam för att övertyga den potentiella köparen om blommans skönhet. Tittar man på målade stilleben från den tiden så ser man bara de allra dyraste blommorna med brutna färger.

I slutet av den här tiden såldes en lök av den vit-och rödflammiga tulpanen ”Semper Augustus” för samma pris som ett förstaklassens hus i Amsterdam – 10 000 gulden.

Som en jämförelse fick Rembrandt bara 1 600 gulden för den stora målningen ”Nattvakten”. Han var också en av förlorarna under tulpanmanin.

"Semper Augustus", känd som den dyraste tulpanen under tulpanmanin i Holland på 1600-talet.

Att de flammiga tulpanerna nu allmänt kallas för Rembrandt-tulpaner är en annan historia. Själv gav han inte tulpanerna någon framstående plats i sina målningar.

Botanister upptäckte 1928 att de vackra brutna färgerna i visa blommor kom från en genetisk förändring som orsakades av ett virus från en växtlus. Dagens tulpaner är dock genetiskt stabila och friska och de gamla viruspåverkade finns inte längre kvar.

Holland associeras med tulpaner som inget annat land och här finns – fyra århundraden efter den ekonomiska krisen som startades av tulpanhandeln – 80 procent av världens tulpanproduktion.

Svenska tulpaner

Svenskarnas intresse för tulpaner har ökat och därmed också den svenska tulpanodlingen. Åtta av tio tulpaner är svenskodlade, enligt Land. Men även om de odlas i Sverige så kommer lökarna från Holland. I Sverige finns ett drygt dussin odlare, som alla odlar enligt ett kvalitetssystem där växthusen drivs med fossilfritt bränsle och där vägen till butiken är kort. Enligt Tulpanguiden odlas över 160 miljoner tulpaner i Sverige varje år och den 15 januari infaller Tulpanens dag.

Skötselråd

Det finns många goda råd om hur man bäst får tulpaner att stå fina länge i vasen.

Knoppiga tulpaner bör stå längre. Foto: Kerstin Kaufmann

Välj blommor som är knoppiga. Låt omslaget sitta kvar en stund som stöd tills stjälkarna sugit upp nytt vatten och blivit stadiga. Stjälkarna ska förstås skäras av en bit så att de får en färsk yta och lätt kan ta upp vatten. Skär snett för att få en större yta. Ungefär en centimeter räcker. Medan en del menar att bikarbonat hjälper stjälkarna att hålla sig stadiga längre så säger andra att blommorna står lika bra utan någonting alls i vattnet.

Ett gott råd är att ge dem riktigt kallt vatten. Skär blommorna i kallt vatten och häll sedan kallt vatten i vasen. Under natten kan man ställa dem svalt för att öka livslängden något.

Njut!

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss