Fotografens bilder av holländsk blomsterprakt – utan besökare
Med tillstånd av Albert Dros.


Han är fotografen som älskar tulpaner och som länge haft en dröm om att kunna fotografera inne i en mycket välbesökt holländsk blomsterpark utan att behöva trängas med andra besökare. I år fick han chansen. 

Medan miljontals människor världen över sitter fast i sina hem för att begränsa spridningen av KKP-viruset (corona-viruset) fick landskapsfotografen Albert Dros chansen att fotografera i den holländska blomsterparken Keukenhof i Lisse. Trädgården som är känd för sina vackra tulpaner och en av världens vackraste blomsterträdgårdar är stängd för första gången på 70 år.

Tulpaner planterade så de formar en tulpan. Med tillstånd av Albert Dros.

Den 27 april 2020 fick Albert Dros tillstånd att på egen hand besöka parken och ta bilder.

”Det var en magisk upplevelse. När det inte var några andra i parken kunde jag fotografera stigar och vinkla på ett sätt som man annars inte kan på grund av folkmassorna”, skriver Albert Dros på sin hemsida.

Bilderna visar passionen och engagemanget hos personalen och Keukenhofs samarbetspartners, som ägnar hela året till att förbereda blomsterutställningen för besökarna. Trots att det här året varit ”speciellt” så fortsätter naturen och trädgårdsutställningen som vanligt ändå, men utan besökare, konstaterar han.

En stenlagd gång mellan tulpanfyllda gräsmattor leder fram till ett blommande japanskt körsbärsträd. Med tillstånd av Albert Dros.

Även om Albert Dros besökt avlägsna platser som Antarktis och Kirgizistan för att fånga spektakulära landskap på bild, så beskriver han sig själv som en ”riktig holländare” och ”ett stort fan av våra blommor”.

En typisk holländsk väderkvarn med ett hav av tulpaner i förgrunden. Med tillstånd av Albert Dros.

Våren i Holland när tulpanerna börjar blomma har alltid lockat stora mängder besökare, både inhemska och från andra länder.

Men den 23 mars skärpte den nederländska regeringen reglerna för offentliga sammankomster och evenemang för att hindra spridningen av KKP-viruset (kinesiska kommunistparti viruset), vanligen kallat coronavirus. Därmed måste även Keukenhof för första gången på 70 år hålla stängt under tulpanblomningen.

Pärlhyacint. Med tillstånd av Albert Dros.

Men för Albert Dros blev det en en-gång-i-livet upplevelse. På sin hemsida skriver han: ”Jag har i alla tider fotograferat tulpaner, mestadels på landsbygden. Jag har fotograferat dem ur alla vinklar du kan föreställa dig, men det fanns en sak som jag fortfarande önskade få göra en gång i livet; fotografera Keukenhof utan andra besökare."

Så när pandemin höll folk hemma kontaktade Albert Dros Keukenhof och berättade om sin dröm, och han fick tillstånd att fotografera trädgården under en dag.

Gångar slingrar sig fram mellan tulpaner, narcisser och andra vårblommor. Med tillstånd av Albert Dros.

Det här råkade sammanfalla med att ”en av den mest soliga april vi någonsin upplevt i Nederländerna, vilket gör att blommorna slår ut väldigt snabbt”, konstaterade Albert Dros.

Det gjorde att nästan allt i parken blommade men det blev också en fotografisk utmaning att få färgerna att inte se urblekta ut. ”Det var en utmaning att fotografera i dagsljus med det starka solskenet”, skriver Albert Dros.

Kejsarkrona. Med tillstånd av Albert Dros.

Och det var en överväldigande upplevelse att få umgås så nära med naturens skönhet. ”Bara det att gå omkring där ensam med bara ljudet av fåglarna och den otroliga doften av alla blommor var en upplevelse”.

Ett ändlöst hav av olikfärgade tulpaner. Med tillstånd av Albert Dros.

Keukenhof har bara öppet åtta veckor om året, från mars till maj. Då blommar Nederländernas nationalblomma tulpanen, och många andra vårlökar och träd.

Med tillstånd av Albert Dros.

Enligt Keukenhofs hemsida är parkens fokus att visa upp de 7 miljoner vårblommande lökarna som de 100 deltagande företagen visar upp i en levande blomsterkatalog.

En ovanlig tulpansort får sällskap av blålila hyacinter. Med tillstånd av Albert Dros.

Även om Keukenhof inte praktiskt kunnat visa sin 71: a säsong med temat ”En värld av färger” för blomsterälskare världen över, så har man försökt förbli ”så gott som öppet”. Förutom att släppa in Albert Dros för att fotografera så har parken börjat med videoturer så att fans runt om i världen kan få en glimt av den här speciella trädgården.

Röda tulpaner och narcisser i förgrunden.Med tillstånd av Albert Dros.

Nedan kan du se en av Albert Dros tidigare videokompositioner med vidsträckta fält av tulpanodlingar och typiska väderkvarnar.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.