Han odlar för att hjälpa andra
Ian arbetar i sin trädgård. Foto med tillstånd av Ian McKenna


Ian McKenna var åtta år när han för första gången kom i kontakt med de mindre lyckligt lottade i samhället. Det blev startskottet för hans verksamhet att odla grönsaker och ge till de som behöver.

För Ian McKenna i Austin, Texas, började allt tidigt på juldagsmorgonen när han var åtta år. De skulle överraska en klasskamrat till hans syster och hennes familj. Snart slöt systerns lärare upp bakom dem och de åkte mot husvagnscampingen där familjen bodde.

När de kom fram öppnade de bakluckan och började lasta ur julmat och julklappar till familjen som bodde där. Klasskamratens föräldrar stod först alldeles tysta och började sedan gråta.

Då trodde Ian att det bara var den här familjen som inte hade mat så det räckte. Men snart förstod han att för många av hans skolkamrater var maten som serverades i skolan det enda de kunde förlita sig på, och att de ofta fick gå och lägga sig hungriga om kvällarna.

Ian McKenna har odlat till behövande sedan han gick i småskolan. Foto med tillstånd av Ian McKenna

Trädgården

Ian försökte bli volontär i flera organisationer men fick avslag på grund av sin låga ålder och tog istället saken i egna händer.

Ian som alltid tyckt om att odla gjorde med stöd av rektor och lärare i ordning en grönsaksodling på skolgården så att hans skolkamrater skulle få tillgång till färska grönsaker. Att anlägga odlingarna hade sina svårigheter och en gång blev den vandaliserad. Men Ian gav inte upp.

Ian såg att hans trädgård var till stor hjälp för familjer som behövde mat. Och när han märkte att alla inte visste hur de skulle tillaga en del av grönsakerna erbjöd han matlagningskurser och recept till klasskompisarna.

Ians trädgårdsprojekt växte, och snart hade han anlagt odlingar på fem olika skolor. När Austin Orchads i Garfield, Texas, hörde talas om hans verk donerade de ett tunnland mark som han fick odla på.

Efter ett år började även hans syster odla frukt i broderns trädgårdar och har nu en egen fruktträdgård på en annan skola.

År 2016 ansökte Ian om att få bli odlare inom organisationen Katies Krops, som uppmuntrar unga att odla och skänka skörden till behövande. Grundaren Katie Stagliano var nio år när hon skänkte ett gigantiskt kålhuvud till ett lokalt soppkök. När hon förstod att hennes kålhuvud hade gett 275 personer ett mål mat startade hon Katies Krops.

– Jag kände direkt samhörighet med Katie eftersom vi hade liknande erfarenheter och började i ungefär samma ålder och på samma sätt, sade Ian.

Att ha grönsaksodlingarna i den egna trädgården förenklade och gjorde det lättare att skydda växterna. Han räknade ut hur han skulle anlägga upphöjda odlingsbäddar i det som tidigare var en blomsterträdgård, och lärde sig att ta vara på det vertikala utrymmet.

Ian bland grönsakerna han odlar och ger bort till dem som behöver. Foto med tillstånd av Ian McKenna

Katies Krops har hjälpt till med finansiering och stöd så att han kunnat utöka och odla en stor mängd kvalitetsgrönsaker. Han odlar året runt och producerar ett smörgåsbord av grönsaker som är lätta att lagra och tillaga som tomater, grönkål, sallad och potatis.

Hittills har Ian, nu 15 år, donerat 19 225 kilo grönsaker från sina olika trädgårdar till behövande. Han sitter i styrelsen för Katies Krops och hoppas utvidga sina trädgårdar till andra områden eftersom behovet har ökat med pandemin.

Han inte bara fortsätter att donera råvaror, han vill också ge bort plantor till behövande familjer så de själva kan odla sina grönsaker.

– Jag ser det jag gör som en liten del i att hjälpa andra som går hungriga, och jag hoppas att jag inspirerar andra att hjälpa genom att ge bort överflödet av det de skördar i sina trädgårdar, sade Ian McKenna.  

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.