Den 5 september 1972 chockades världen av det som sedan blivit känt som Münchenmassakern. I filmen "September 5" skildras dådet under OS från ett nytt perspektiv.
En grupp palestinska terrorister tog sig den 5 september 1972 in i de israeliska idrottsmännens boende i OS-byn i München. När dramat var över var elva israeler, fem terrorister och en polisman döda.
– Det som hände där var början på någonting nytt, säger skådespelaren Peter Sarsgaard till TT.
– Det är det som gör att vår film i hög grad relaterar till i dag, till hur vi ser på och konsumerar nyheter, och till hur journalistiken har förändrats.
Sportjournalisterna direktsände
"September 5" handlar om de dramatiska timmar när världen såg händelserna utspelas i direktsändning. Sarsgaard spelar Roone Arledge, den man som ledde tv-bolaget ABC:s sportredaktion i München.
När vidden av det som hände uppenbarades började ABC direktsända samtidigt som USA larmades om gisslandramat. Sportjournalisterna fick bli allmänreportrar, och ankaret Jim McKay blev den som förmedlade uppgifterna från studion.
McKay, som avled 2008, "är sig själv" i filmen, ingen skådespelare gestaltar honom.
– Det var oerhört viktigt att kunna använda de riktiga gamla tv-sändningarna med honom, när han sitter och uppdaterar nyheterna. Det var inte lätt, men om vi inte fick loss de riktiga tv-bilderna med honom så ville jag inte göra filmen, säger regissören Tim Fehlbaum.
"Han var riktmärket"
För Peter Sarsgaard var McKay den viktigaste personen på skådespelarnas dagsschema.
– Han var riktmärket, han var en sanningsenlig och direkt person. Han kommunicerade, trodde att det skulle lösa sig, att det som hände skulle betyda någonting. Slutet gjorde honom självfallet oerhört upprörd.
Sarsgaard menar att alla likheter med i dag är medvetna och varnar för uppfattningen att en direktsändning skulle vara mer sanningsenlig än det som är bandat.
– Det är en illusion. Bara hur man ställer kameran är ett ställningstagande. Det finns ingen objektiv kamera. Att använda vår film till att ställa frågor om journalistiken i dag är högst relevant. I dag tror vi för mycket på det vi ser, det faktum att något direktsänds gör det inte nödvändigtvis sant.
"Händer hela tiden"
I München diskuterade reportrarna hur de skulle göra om någon dödades i direktsändning, hur skulle de tackla det?
– Skulle man sända det, inte minst med tanke på gisslans familjer hemma i Israel? I dag händer ju det hela tiden. En buss sprängs, ett barnsjukhus bombas, på CNN körs samma bilder och om igen, och det gör att vi uthärdar mer våld. Varje gång de här bilderna rullar framför oss, desto mindre känner vi, säger Peter Sarsgaard.