Ingick "sluta vejpa” i ditt nyårslöfte? Då finns det ett par metoder som tycks mer effektiva än andra, enligt en ny genomgång.
E-cigaretter, nikotintuggummi och snus. Metoderna för att sluta eller trappa ner på vanliga cigaretter är många. Men när användningen av e-cigaretter, eller vejp som de ofta kallas, ökar växer också andelen som vill sluta även med det.
– E-cigaretter innehåller nikotin och det är ett väldigt beroendeframkallande ämne så det kan vara svårt att sluta, säger Lena Palmberg, läkare och professor i toxikologi vid Karolinska institutet som forskar om bland annat hälsoeffekter av e-cigaretter.
Läkemedel fungerar
Forskare har gjort en genomgång av befintlig forskning på området och identifierat två metoder som framstår som de mest effektiva. För vuxna över 24 år tycks det receptbelagda läkemedlet vareniklin, som också används vid avvänjning av traditionella cigaretter, vara effektivt.
För yngre personer, de mellan 13 och 24 år, framstod däremot stödprogram med peppande textmeddelanden som det mest effektiva. Men, påpekar forskarna, studierna var på det stora hela få och det behövs mer forskning för att säga vad som är det mest effektiva sättet.
Tidigare studier har visat att e-cigaretter kan vara effektivt för den som vill sluta med vanliga tobakscigaretter. Men många unga börjar vejpa utan att ha rökt innan.
– Ingen ifrågasätter att äldre rökare som rökt länge mår bättre av att gå över till till e-cigaretter. Men det finns en marknadsföring med smaker som tuttifrutti och blåbärsmuffins som vänder sig till en målgrupp som ofta inte rökt innan, säger Lena Palmberg.
Påverkar lungorna
Hon pekar på att forskningsfältet om e-cigaretters hälsoeffekter fortfarande är ungt och att vi till exempel inte vet så mycket om eventuella cancerrisker. Det man vet är att ångan som andas in genom e-cigaretter innehåller många olika ämnen och partiklar som påverkar lungor och luftvägar.
– Ett problem är att många som börjar med till exempel e-cigaretter blir multianvändare. Man kombinerar nikotintuggummi, vitt snus och e-cigaretter utifrån vilken situation man är i.
En svårighet med studier om e-cigaretter och andra nikotinprodukter är att de många gånger är finansierade av tobaksindustrin och att de jämför produkterna med vanliga cigaretter.
– Det rimliga är att jämföra det med att inte använda någon produkt, allt för att ge en bild av hur det påverkar hälsan, säger Lena Palmberg.