Europa tappar mark till Asien på rankingen av världens bästa universitet. Men svenska lärosäten klättrar mest på listan när Times Higher Education rankar de 2 000 bästa i världen.
Karolinska institutet är det enda nordiska lärosäte som tar sig in bland topp 50 i världen på den brittiska tidskriftens ranking. KI hamnar på plats 49, vilket är en placering bättre än fjolårets ranking.
Karolinska har dock haft en betydligt högre rankning. Före skandalen kring kirurgen Paolo Macchiarini återfanns det medicinska universitetet exempelvis år 2016 på en 28:e plats.
Sverige har fem lärosäten i topp 200 och totalt 13 på rankingen. Sju har förbättrat sin position jämfört med förra året och tre har tappat. Det motsvarar en förbättringstakt på 31 procent, den bästa av alla länder med minst 10 rankade institutioner, enligt Times Higher Education.
Amerikansk och brittisk dominans
Högst upp på listan finns, för nionde året i rad, University of Oxford i Storbritannien. Därefter följt av MIT och Harvard som båda ligger i Cambridge strax utanför Boston i Massachusetts. Samtliga topp tio-lärosäten ligger i USA eller Storbritannien.
Rankingen baseras på flera parametrar så som undervisningens och forskningens anseende, andelen doktorander och hur ofta forskning från universitetet prisas eller citeras i vetenskapliga artiklar.
2 092 universitet från 115 olika länder och regioner har fått en plats på rankingen, enligt Times Higher Education.
Asien springer om Europa
Trots en bra trend för Sverige och hos vissa andra europeiska länder så tappar Europa mark. Europa brukade vara världsdelen med störst representation på listan men för andra året i rad har Asien tagit den titeln.
Dessutom har Europa nu bara 91 universitet bland topp 200 jämfört med 99 år 2019. Kina fortsätter närma sig en plats bland de tio bästa universiteten i världen med Tsinghua University på tolfte plats och Peking University på plats nummer 13. Samtidigt klättrar toppuniversiteten i Japan, Sydkorea och Singapore också på rankingen.