Det ska bli lättare att bygga nära vatten. Det vill Tidöpartierna, som nu tänker luckra upp strandskyddet. Kritiker menar att ändringen är en inskränkning i allemansrätten och slår mot miljö och natur.
– Nu reformerar vi strandskyddet, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) vid en pressträff.
– Det här är mycket efterlängtat av svenska folket, fortsätter ministern.
Strandskyddet ska slopas för insjöar som "uppgår till en hektar eller mindre" och "vattendrag vattendrag vars bredd är två meter eller smalare", heter det i promemorian.
Pourmokhtari kallar förändringen en "liberalisering av strandskyddslagstiftningen".
Luckras upp
Regeringen vill också slopa strandskyddet för sjöar eller vattendrag som anlagts efter 30 juni 1975.
– Det kommer också ett andra steg, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD), om de uppluckringar som regeringen nu presenterar.
– Det blir lite mer sunt bondförnuft nu, menar Carlson.
Förändringarna har varit på tapeten en längre tid. Motståndare har kritiserat det som en inskränkning i allemansrätten med negativ påverkan på djurliv och natur, samt för att det ökar svårigheterna för Sverige att leva upp till klimatmål.
Negativ påverkan
Klimat- och näringslivsdepartementet själva skriver i promemorian: "Enskilda som inte äger eller på annat sätt har rådighet över en strandfastighet där det generella strandskyddet inte längre gäller riskerar att påverkas negativt av förslagen."
Vidare medges det att förslagen väntas få "negativa konsekvenser för livsvillkoren för djur- och växtlivet på land och i vatten".
Lagen föreslås träda i kraft 1 juli 2025.