Kortare vårdköer är en prioriterad fråga för regeringen, och särskilt för KD. När mer än halva mandatperioden har gått ökar pressen på att visa resultat. Men än märks inga större skillnader för den som väntar på operation.
På måndag presenterar en statlig utredning förslag på vilka statliga engångsinsatser som kan behövas för att korta köerna och öka vårdkapaciteten. Huvudansvaret för vården ligger visserligen på regionerna, men detta handlar om tidsbegränsade insatser.
Trots att regeringar av olika färg satsat miljarder på att öka tillgängligheten i vården, är det svårt att få ner väntetiderna på många håll. I årets statsbudget riktas 2 miljarder kronor i ett sektorsbidrag till regionerna och 1 miljard avsätts för att korta vårdköer.
Vården är Kristdemokraternas hjärtefråga och i regeringen är både social- och sjukvårdsministern kristdemokrater. I valmanifestet inför valet 2022 lovade KD att “Socialdemokraternas vårdköer ska bort”.
Långa väntetider
I november 2022, strax efter regeringsskiftet, väntade 163 580 personer på en operation eller annan åtgärd i specialistvården, av dem hade 59 263 väntat mer än 90 dagar efter beslut om behandling. Två år senare, i november 2024, var motsvarande siffror 162 117 och 58 152 personer, enligt statistik från Sveriges kommuner och regioner (SKR). Alltså inga större förändringar.
– Det är operation och åtgärder som är den stora utmaningen för regionerna, säger Johan Kaarme, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKR.
Störst svårigheter är det inom ögonsjukvård, ortopedi och öron/näsa/hals, även om bilden varierar mellan olika regioner.
Utredningen har också i uppdrag att föreslå en ny, skarpare vårdgaranti, men de förslagen kommer först i maj 2026. Dagens vårdgaranti innebär bland annat att man ska få kontakt med primärvården samma dag, få sitt första besök i den specialiserade vården inom 90 dagar efter remiss och en operation eller annan åtgärd inom 90 dagar efter beslut om behandling.
Ljusglimt
En ljusglimt i statistiken är primärvården, där tillgängligheten är god och väntetiderna kortats. Men många regioner har svårt att leva upp till vårdgarantin och fler personer väntar i dag på operation än för tio år sedan.
– Men det genomförs också många fler operationer i dag, vilket är en fantastisk utveckling. Man kan göra betydligt mer och fler patienter kan erbjudas insatser. Även om produktiviteten har ökat så ökar inflödet ännu snabbare, säger Johan Kaarme.