Kommuner ska kunna tvinga fastighetsägare i ett visst område att ta ansvar för tryggheten – annars får de betala. Det föreslår regeringens utredare på en pressträff. Men branschen är kritisk.
En ny lag föreslås som ska ge kommuner möjlighet att ta ut en avgift för fastighetsägare i ett visst område som inte tar ansvar för boendemiljön på olika sätt.
Sådan samverkan sker idag på frivillig basis och enligt utredaren Olle Lundin ska den frivilliga verksamheten inte påverkas av förslaget.
Avgift för "free riders"
De fastighetsägare som tar ansvar ska också enligt förslaget kunna gå samman och ta ut en avgift av så kallade "free riders", det vill säga fastighetsägare som inte är med i samverkan men som ändå drar nytta av den.
– Om inga fastighetsägare är intresserade och kommunen tycker att det finns ett behov av en samverkan, då kan kommunen själv initiera det här och tvångsvis se till att fastighetsägare ska ingå i det, säger Olle Lundin.
Att lyfta utsatta områden är en punkt i Tidöavtalet.
Enligt infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson är det en del i Tidöpartiernas arbete mot gängkriminella.
– Fler människor i Sverige ska kunna känna sig trygga i sina närområden och i sitt eget bostadsområde, säger han på pressträffen.
Branschen kritisk
Branschorganisationen Fastighetsägarna ställer sig dock kritisk till förslaget, som man anser hotar den modell som finns i dag som bygger på frivilligt engagemang och lokala initiativ.
– Utredningen saknar en tydlig analys av vilka problem som faktiskt skulle lösas med tvingande samverkan och som inte redan kan hanteras med dagens frivilliga modell, säger Anna Thureson, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna som också satt med som expert i utredningen, i en kommentar.