Sveriges försvarsbudget ska växa med flera tiotals miljarder de kommande åren. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) tror att det går utan att försämra andra delar av samhället.
– Det är inte lätt, men möjligt, säger hon.
Försvarsbudgeten ska växa från 125 miljarder 2024 till 185 miljarder 2028. Svantesson deltar på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen för att prata om hur det ska finansieras.
Hon tror att regeringens politik för att få fart på Sveriges tillväxt och att det faktum att överskottsmålet i statsfinanserna ska bytas ut mot ett balansmål, kommer att ge ett större ekonomisk utrymme åren framöver. Och att det går att göra prioriteringar.
– Vi har visat att det går att omprioritera utan att försämra andra delar av samhället, säger Svantesson.
Hon nämner att regeringen dragit ned på biståndet som ett exempel.
– Så det går ju att omprioritera på ett bra sätt som också medborgarna kan acceptera och tycka är bra.
Kräver tre procent
Planen är att försvarsbudget ska växa från cirka 2,14 procent av BNP 2024 till 2,6 procent av BNP 2028. Nato har ett minimikrav på två procent. Men det kan komma att höjas.
Centerpartiet kräver att regeringen driver en miniminivå på tre procent vid sommarens Natotoppmöte.
– Frågan är inte om det är rimligt eller inte. Det är helt nödvändigt för vår säkerhet, säger Centerledaren Muharrem Demirok,
Han anser att Sverige bör vara en av de länder som driver på för ökade försvarsutgifter i Natoländerna. Han pekar på att Polen är en av de länder som driver på för tre procent som miniminivå. Själv siktar Polen på fem procent för sin egen del.
Svantesson utesluter inte att det framtida säkerhetsläget kan kräva högre försvarsutgifter och följer diskussionerna i Nato.
USA:s tillträdande president Donald Trump sade i förra veckan att de europeiska Natoländerna bör ha en försvarsbudget på fem procent av BNP.
– Det är ingen som vet om det är ett förhandlingsutspel , säger Svantesson.
– Vi får vänta och se tills han kommer på plats.
Svantesson påpekar dock att fem procent inte är en nivå som hittills diskuterats i Nato.