Av det globala biståndet försvinner redan från början 7,5 procent årligen i korrupta miljöer. I kraftigt biståndsberoende länder eller områden är siffran högre, och ändå är oviljan stor, inte minst i FN, att granska korruptionen. Mot den bakgrunden kan över 30 procent av biståndet till Palestina försvinna in i korrupta strukturer. Sida har hävdat att de bara har en promille i misstänkt korruption, skriver Johan Westerholm.
Under hösten 2019 spreds en uppgift i media och på Twitter om att 30 procent av biståndet försvinner i korruption. Siffran ifrågasattes och ansågs vara felaktig. Det menade bland andra den svenska biståndsmyndigheten Sida. Uppgifterna kom ursprungligen från ett tal som FN:s förre generalsekreterare Ban Ki-moon höll år 2012.
Sida frågade generalsekreterarens kontor vad Ban Ki-moon hade haft för data som källa till uppgiften. Kontoret menade att de drog slutsatsen att det var en tolkning av data från Världsbanken, som de i efterhand menade var felaktig. Uppgiften var hämtad från en publikation från Star, Världsbankens och FN:s initiativ Stolen Asset Recovery Initiative, som år 2011 gav ut en handbok för jurister, åklagare och poliser som bekämpar korruption.