Ett lyckligt åldrande är mer än bara turen att slippa sjukdomar. Det handlar om att utveckla ett livslångt engagemang för sitt eget välbefinnande. Att varje dag se till att man ägnar tid åt att lyssna på sig själv och göra något som är bra för en. Det är inte egoism. Ju bättre du mår själv, desto bättre mår också människorna runt dig.
På 1770-talet sade en läkare följande: ”Den tid man i unga år inte avsätter för hälsa och välbefinnande, får man senare i livet avsätta för sjukdom och lidande.” Men för att den visdomen ska bli äkta för oss som individer, måste den vara lika intim som vår egen andning.
Den berömde pianisten Rubinstein som i 90-årsåldern fick frågan hur han kunde klara av att ge konserter svarade att han följde tre regler: Han spelade färre stycken och övade vart och ett av dem oftare. För att kompensera den minskade snabbheten saktade han ner tempot under några sekunder innan musiken gick in i ett särskilt snabbt parti. Då lät det som om det var snabbare än vad det egentligen var.