En särskild satsning på deltidsanställda i framför allt handeln är ett nytt krav när LO samordnar sig i lönerörelsen. Men ett förbund, Seko, ställer sig utanför, i besvikelse över att kortare arbetstid inte finns med i samordningen.
– Det här är ett styrkebesked, säger LO:s ordförande Johan Lindholm efter att LO:s representantskap enats om de villkor som förbunden ska driva gemensamt och solidariskt ska vara beredda att gå ut i strejk för.
Men ett av de 13 förbunden ställer sig utanför, i alla fall tills vidare. Seko tycker att LO drar benen efter sig i kravet om kortare arbetstid.
Arbetet med att kräva kortare arbetstid borde påbörjas nu.
"Det finns ingen tid att vänta", säger Sekos ordförande Gabriella Lavecchia i en skriftlig kommentar.
"Det är ett jättetryck"
Men så resonerar inte de andra.
– Rent krasst hade vi inget färdigt förslag att gå fram med i samordningen, att kasta fram något skulle inte vara bra, säger Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal som är ett av de förbund som annars driver frågan om kortare arbetstid hårdast.
I stället har LO-majoriteten enats om att ha en utredning klar till 15 maj om hur man ska gå vidare i arbetstidsfrågan. Kraven på kortare arbetstid från de olika förbunden och hur det ska gå till, ser väldigt olika ut.
– Det är ett jättetryck i den här frågan, jag är glad över att vi kommer ha något att presentera 15 maj, säger Johan Lindholm.
Förutom att LO:s medlemmar ska ha reallöneökningar nästa år, ett krav som facken alltid ställer och en siffra som kommer att preciseras om några veckor, så har LO enats om att hälla in en annan ny fråga att gemensamt slåss för gentemot arbetsgivarna – den om ofrivilligt deltidsarbete.
"Straffa" arbetsgivare
Handels går i front i den frågan, men även Kommunal har massvis med medlemmar som ofrivilligt jobbar deltid.
– Nu adresserar vi den ofrivilliga deltiden i den här samordningen, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer nöjt.
– Det är en viktig fråga för de kvinnodominerade avtalsområdena. Tre av tio som jobbar i butik arbetar deltid, fortsätter hon.
Metoden för att "straffa" arbetsgivarna går ut på att göra det dyrare för dem att med korta varsel ringa in deltidare.
– Ersättningen för mertid ska justeras upp, säger Palmetzhofer.
Betyder det att bland andra metallare, som knappast har någon ofrivillig deltid alls, ska strejka för er sak?
– Det är ju det som samordningen går ut på, säger hon.