Äntligen Weekend!
Nybakad samisk glödkaka med smält smör som rinner ner mellan fingrarna. Finns det något godare? Tror int’ det. Grädda det gudomligt goda brödet på din egen stekhäll i helgen och du befinner dig plötsligt på gräddhyllan.
Att baka bröd över öppen eld är något som samer har gjort i flera hundra år. På marknader runt om i Norrbotten kan man köpa nybakad gáhkku, ett slags mjukt bröd som är tunnare än mjukkaka men tjockare än tunnbröd. Visst, i dag väljer de flesta att baka i en gjutjärnspanna på en vanlig elspis. Men vi vill slå ett slag för att göra det på det traditionella sättet. Har du ingen stekhäll, så går det att införskaffa en för en rätt billig penning (under 700 riksdaler). Den samiska kocken Nik Märak berättar för sajten minoritet.se att gáhkku för henne väcker barndomsminnen till liv och en stark känsla av hemtrevnad och kärlek. Doften från det nygräddade brödet och den taktila känslan av att handskas med det får henne att i minnet färdas hem till Lillselet och farmor Amanda i Sápmis väglösa land där de bodde om somrarna.
– Det var vedspis och vattenhämtning och långt från allt. Men barndomen och tryggheten där bär jag med mig var jag än befinner mig. När farmor bakade gáhkku låg brödkakorna som små nygräddade kärleksförklaringar i hela köket.