loadingGáhkku, eller gáhkko, är ett samiskt osyrat hällbröd, glödkaka eller ”kakbröd”. Gáhkkun gräddades förr i tiden på en stekhäll eller en stekpanna över öppen eld och var en viktig del av måltiden som åts med sovel. Gáhkku betyder ordagrant bröd. Eftersom samerna var ett nomadfolk hade de ingen möjlighet att odla spannmål. Däremot var bland annat renfällar attraktiva handelsvaror som kunde bytas mot vetemjöl söderifrån.
Foto: Pernilla Ahlsén/Imagebank.Sweden.se
Gáhkku, eller gáhkko, är ett samiskt osyrat hällbröd, glödkaka eller ”kakbröd”. Gáhkkun gräddades förr i tiden på en stekhäll eller en stekpanna över öppen eld och var en viktig del av måltiden som åts med sovel. Gáhkku betyder ordagrant bröd. Eftersom samerna var ett nomadfolk hade de ingen möjlighet att odla spannmål. Däremot var bland annat renfällar attraktiva handelsvaror som kunde bytas mot vetemjöl söderifrån. Foto: Pernilla Ahlsén/Imagebank.Sweden.se
Weekend Nr 36 vecka 36 2024

Hällen är räddad

Redaktionen

Äntligen Weekend!

Nybakad samisk glödkaka med smält smör som rinner ner mellan fingrarna. Finns det något godare? Tror int’ det. Grädda det gudomligt goda brödet på din egen stekhäll i helgen och du befinner dig plötsligt på gräddhyllan.

Att baka bröd över öppen eld är något som samer har gjort i flera hundra år. På marknader runt om i Norrbotten kan man köpa nybakad gáhkku, ett slags mjukt bröd som är tunnare än mjukkaka men tjockare än tunnbröd. Visst, i dag väljer de flesta att baka i en gjutjärnspanna på en vanlig elspis. Men vi vill slå ett slag för att göra det på det traditionella sättet. Har du ingen stekhäll, så går det att införskaffa en för en rätt billig penning (under 700 riksdaler). Den samiska kocken Nik Märak berättar för sajten minoritet.se att gáhkku för henne väcker barndomsminnen till liv och en stark känsla av hemtrevnad och kärlek. Doften från det nygräddade brödet och den taktila känslan av att handskas med det får henne att i minnet färdas hem till Lillselet och farmor Amanda i Sápmis väglösa land där de bodde om somrarna.

– Det var vedspis och vattenhämtning och långt från allt. Men barndomen och tryggheten där bär jag med mig var jag än befinner mig. När farmor bakade gáhkku låg brödkakorna som små nygräddade kärleksförklaringar i hela köket.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingGáhkku, eller gáhkko, är ett samiskt osyrat hällbröd, glödkaka eller ”kakbröd”. Gáhkkun gräddades förr i tiden på en stekhäll eller en stekpanna över öppen eld och var en viktig del av måltiden som åts med sovel. Gáhkku betyder ordagrant bröd. Eftersom samerna var ett nomadfolk hade de ingen möjlighet att odla spannmål. Däremot var bland annat renfällar attraktiva handelsvaror som kunde bytas mot vetemjöl söderifrån.
Foto: Pernilla Ahlsén/Imagebank.Sweden.se
Gáhkku, eller gáhkko, är ett samiskt osyrat hällbröd, glödkaka eller ”kakbröd”. Gáhkkun gräddades förr i tiden på en stekhäll eller en stekpanna över öppen eld och var en viktig del av måltiden som åts med sovel. Gáhkku betyder ordagrant bröd. Eftersom samerna var ett nomadfolk hade de ingen möjlighet att odla spannmål. Däremot var bland annat renfällar attraktiva handelsvaror som kunde bytas mot vetemjöl söderifrån. Foto: Pernilla Ahlsén/Imagebank.Sweden.se
Weekend Nr 36 vecka 36 2024

Hällen är räddad

Redaktionen

Äntligen Weekend!

Nybakad samisk glödkaka med smält smör som rinner ner mellan fingrarna. Finns det något godare? Tror int’ det. Grädda det gudomligt goda brödet på din egen stekhäll i helgen och du befinner dig plötsligt på gräddhyllan.

Att baka bröd över öppen eld är något som samer har gjort i flera hundra år. På marknader runt om i Norrbotten kan man köpa nybakad gáhkku, ett slags mjukt bröd som är tunnare än mjukkaka men tjockare än tunnbröd. Visst, i dag väljer de flesta att baka i en gjutjärnspanna på en vanlig elspis. Men vi vill slå ett slag för att göra det på det traditionella sättet. Har du ingen stekhäll, så går det att införskaffa en för en rätt billig penning (under 700 riksdaler). Den samiska kocken Nik Märak berättar för sajten minoritet.se att gáhkku för henne väcker barndomsminnen till liv och en stark känsla av hemtrevnad och kärlek. Doften från det nygräddade brödet och den taktila känslan av att handskas med det får henne att i minnet färdas hem till Lillselet och farmor Amanda i Sápmis väglösa land där de bodde om somrarna.

– Det var vedspis och vattenhämtning och långt från allt. Men barndomen och tryggheten där bär jag med mig var jag än befinner mig. När farmor bakade gáhkku låg brödkakorna som små nygräddade kärleksförklaringar i hela köket.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025