Vi gör några samiska kulturella nedslag i Höstsverige, varav ett är en nedslående påminnelse om hur samerna kategoriserades som ”kortskallar” av rasbiologer i den svenska statens tjänst. Dumskallar!
Bokmässan i Göteborg, som firar 40 år i år, har som ett av sina teman Sápmi. Man avser att med bland annat en mängd seminarier belysa hela den samiska litteraturens mångfald. Den samiska litteraturen har sina rötter i en muntlig berättartradition med jojken som grund. Redan på 1600-talet spreds jojkpoesi över Europa som inspirerade flera av den tidens litterära giganter till att skriva. I dag räknas Olaus Sirma som den första samiska lyrikern.
2021 släppte Mats Jonsson serieromanen ”När vi var samer” och boken blev Augustnominerad samma år. ”När vi var samer” beskriver den tid då svenska staten försökte utplåna den skogssamiska kulturen. Nästa månad sätts boken upp som teaterföreställning av Västerbottensteatern i samarbete med den norska teatergruppen Åarjelhsaemien teatere. Föreställningen går på turné i Sápmi på både norsk och svensk sida.