Karin Boye är ständigt lika aktuell. Lika djupt personligt som allmänmänskligt talar hennes poesi och romaner till oss. Hennes äktenskapsroman ”Merit vaknar” är ett av Boyes mindre kända verk, men inte desto mindre stor litteratur.
Boye debuterade 22 år gammal med diktsamlingen ”Moln” (1922) som förmedlar en ung människas grubbel över Gud och de stora frågorna. Redan med sin första diktsamling hade Boye funnit sin röst och de särdrag och motivkretsar som kom att bli hennes signum också i senare diktsamlingar, som ”Gömda land” (1924) och ”Härdarna” (1927).
Som poet kom Boye, trots den genomgående ton av existentiellt allvar som flertalet av hennes dikter har, att bli en av våra mest folkkära. Många är de svenskar som kan hennes mest berömda dikt ”Ja visst gör det ont” utantill. Vad är det då som gör Boye till en så populär poet? Det torde ligga i att hennes poesi alltid är lika djupt personlig som den är allmänmänsklig. Sedan har hennes poesi en omisskännlig rytm som tilltalar många, kanske rent av de flesta.