En domstol i Ankara avvisade på onsdagen ett överklagande av frihetsberövandet av den svenske journalisten Joakim Medin.
– Det är så det fungerar i Turkiet, säger Dagens ETC:s chefredaktör Anders Gustafsson.
Domstolen beslutade att Medin ska hållas kvar i häkte i väntan på rättegång. Beslutet att gripa den svenske journalisten var förenligt med lagen enligt domstolen som framhåller att det fanns en stark misstanke om brott.
– Varken Joakim eller hans advokater har fått preciserat framför sig vad han misstänks för, säger Dagens ETC:s Anders Gustafsson till TT.
Veysel Ok, biträdande chef på Media and Law Studies Association (MLSA) som hade lämnat in överklagandet, skriver att organisationen nu ska ta ärendet vidare till författningsdomstolen.
"Inte avgörande"
– För oss var det här inte en dramatisk nyhet utan mer något man kan förvänta sig, säger Anders Gustafsson och fortsätter:
– Det här är inte avgörande eller en signal om någonting.
Enligt domstolen i Ankara har ärendet inte utvecklats till den misstänktes fördel – därför finns det ingen anledning att riva upp häktningsbeslutet.
Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterar inte domstolens utslag, men säger att UD arbetar intensivt med Medins ärende.
– Det var en framgång häromdagen att den svenske generalkonsuln fick tillträde till honom. Det pågår ett arbete hela tiden med ständiga kontakter med den turkiska sidan, säger Kristersson utan att gå in på detaljer.
Anklagelser
Journalisten Joakim Medin åkte på uppdrag av tidningen Dagens ETC till Istanbul den 27 mars. Detta för att rapportera om de omfattande protester som hållits i landet sedan Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu gripits tidigare under våren.
Medin greps på flygplatsen, och har genom indirekta anklagelser påståtts vara medlem i en terrororganisation och ha förolämpat Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Därefter har han flyttats till det massiva högsäkerhetsfängelset Marmara i Silivri, utanför Istanbul, där även Ekrem Imamoglu sitter.
Enligt Gustafsson ansluter sig fler och fler medier och organisationer till kampen för att Medin ska friges.
– Jag skulle inte säga att det stiltje. Familjen och jag har fortsatt dialog med UD.