AI:s roll i samhället är komplex och dubbel. Den är god och ond. Det är helt avgörande hur vi hanterar tekniken och i vilka händer den hamnar. AI:s skapare Geoffrey Hinton som varnar oss för AI sade:
– Jag tröstar mig själv med den normala ursäkten: Om inte jag hade gjort det hade någon annan gjort det. Vi bör tänka efter vad som krävs för att vara människa i en snabbt föränderlig värld.
Teknikutveckling har alltid styrt mänsklighetens utveckling. Frågan är om det i dag har gått så långt att vi bortser från historiska erfarenheter och dagtingar med kunskapens betydelse och samhällets behov av humanism för en dräglig livshållning?
Den finländske filosofen Georg Henrik von Wright kritiserade det moderna samhällets fokus på teknik och vetenskapliga framgångar. Han hävdade att risken fanns att människan reduceras till ett medel i stället för ett mål. Han varnade för att människor riskerade förlora sin känsla för det existentiella och etiska i en evig jakt på effektivitet och kontroll. I sin syn på staten och humanismen menade han att människan inte ska förstatligas, utan att staten ska förmänskligas.