loadingSå här fullt är det inte i köttdiskarna just nu – men snart är utbudet stort igen. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT
Så här fullt är det inte i köttdiskarna just nu – men snart är utbudet stort igen. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes

Brist på kött i butikshyllorna – ”En utmaning”

Mikael Widerberg/TT

Runt om i matbutiker i Sverige gapar kyldiskarna tomma – det råder brist på nötkött. Men lugn, snart ska problemet vara löst.

– Vi kommer att komma ikapp, säger Isabel Moretti, vd för organisationen Svenskt kött.

"Just nu råder det brist på nötkött."

Skyltar med sådana budskap har matbutiker runt om i Sverige tvingats sätta upp i sina kyldiskar den senaste tiden, vilket P4 Jönköping var först med att rapportera om.

Julhelgen boven

Anledningen till att utbudet inte matchar efterfrågan beror främst på jul- och nyårshelgen. Det berättar Isabel Moretti, som är vd för den varumärkesoberoende organisationen Svenskt kött.

– När det är många röda dagar påverkas transporten och logistiken. Det i kombination med att vi som konsumenter är hemma mer, handlar och äter mer kött, gör att bristen uppstår, säger hon till TT.

– Men det är inte en brist på alla platser i landet. Man kan säga att det är en lokal brist.

Marcus Björling, pressekreterare hos Coop, fyller i:

– Det är en utmaning för hela detaljhandeln just nu, även om det så klart inte är så att allt nötkött är slut. Att det blir en brist så här års är inget ovanligt, på grund av helgerna som varit. Man unnar sig mer, efterfrågan blir större än utbudet, säger han.

ICA anger också julledigheten som boven i dramat.

"Den här tiden på året är historiskt sett en period då brist uppstår, bland annat då jul- och nyårshelgerna medför många röda dagar som leder till färre slaktdagar samt att färre djur går till slakt denna tid på året", skriver Mats Heljestrand, kategoriansvarig för kött på ICA Sverige, i ett mejl.

Såväl Moretti som Björling menar att köttdiskarna kommer vara välfyllda inom ett par veckor, men för att bristen inte ska bli varaktig på lång sikt krävs bra ekonomi.

– Det har varit några tuffa år. Hushållen har snålat och produktionen har påverkats jättemycket av den tuffa ekonomiska situationen. Man har hållit igen. Yngre företagare har inte kunnat eller vågat växla in, men nu ser ekonomin bättre ut. Konsumenter vågar lägga mer pengar på mat igen, säger Moretti.

Välj annat

Vad ska man då som konsument göra om man saknar sin nötfärs precis just nu? Tänka lite utanför boxen.

– Det går att titta på andra köttdetaljer, eller kanske blanda i lite grönsaker i sin färs, säger Marcus Björling.

Isabel Moretti slår också ett slag för andra typer av kött.

– Gris råder det ingen brist på, säger hon.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingSå här fullt är det inte i köttdiskarna just nu – men snart är utbudet stort igen. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT
Så här fullt är det inte i köttdiskarna just nu – men snart är utbudet stort igen. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes

Brist på kött i butikshyllorna – ”En utmaning”

Mikael Widerberg/TT

Runt om i matbutiker i Sverige gapar kyldiskarna tomma – det råder brist på nötkött. Men lugn, snart ska problemet vara löst.

– Vi kommer att komma ikapp, säger Isabel Moretti, vd för organisationen Svenskt kött.

"Just nu råder det brist på nötkött."

Skyltar med sådana budskap har matbutiker runt om i Sverige tvingats sätta upp i sina kyldiskar den senaste tiden, vilket P4 Jönköping var först med att rapportera om.

Julhelgen boven

Anledningen till att utbudet inte matchar efterfrågan beror främst på jul- och nyårshelgen. Det berättar Isabel Moretti, som är vd för den varumärkesoberoende organisationen Svenskt kött.

– När det är många röda dagar påverkas transporten och logistiken. Det i kombination med att vi som konsumenter är hemma mer, handlar och äter mer kött, gör att bristen uppstår, säger hon till TT.

– Men det är inte en brist på alla platser i landet. Man kan säga att det är en lokal brist.

Marcus Björling, pressekreterare hos Coop, fyller i:

– Det är en utmaning för hela detaljhandeln just nu, även om det så klart inte är så att allt nötkött är slut. Att det blir en brist så här års är inget ovanligt, på grund av helgerna som varit. Man unnar sig mer, efterfrågan blir större än utbudet, säger han.

ICA anger också julledigheten som boven i dramat.

"Den här tiden på året är historiskt sett en period då brist uppstår, bland annat då jul- och nyårshelgerna medför många röda dagar som leder till färre slaktdagar samt att färre djur går till slakt denna tid på året", skriver Mats Heljestrand, kategoriansvarig för kött på ICA Sverige, i ett mejl.

Såväl Moretti som Björling menar att köttdiskarna kommer vara välfyllda inom ett par veckor, men för att bristen inte ska bli varaktig på lång sikt krävs bra ekonomi.

– Det har varit några tuffa år. Hushållen har snålat och produktionen har påverkats jättemycket av den tuffa ekonomiska situationen. Man har hållit igen. Yngre företagare har inte kunnat eller vågat växla in, men nu ser ekonomin bättre ut. Konsumenter vågar lägga mer pengar på mat igen, säger Moretti.

Välj annat

Vad ska man då som konsument göra om man saknar sin nötfärs precis just nu? Tänka lite utanför boxen.

– Det går att titta på andra köttdetaljer, eller kanske blanda i lite grönsaker i sin färs, säger Marcus Björling.

Isabel Moretti slår också ett slag för andra typer av kött.

– Gris råder det ingen brist på, säger hon.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025