loadingSvenskarnas matsvinn är fortsatt högt och livsmedelsavfallet har inte minskat sedan 2020. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/TT
Svenskarnas matsvinn är fortsatt högt och livsmedelsavfallet har inte minskat sedan 2020. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/TT
Inrikes

Trots målen: Matsvinnet minskar inte

TT

Den önskvärda minskningen har uteblivit – matsvinnet i Sverige ligger fortsatt på samma höga nivåer, visar nya siffror från Naturvårdsverket. Samtidigt fortsätter avfallet från hotell och restauranger att öka.

Förra året slängdes 122 kilo fast livsmedelsavfall per person i Sverige. De senaste åren har det sett ut ungefär likadant, mängden avfall har inte minskat varken totalt eller per person sedan 2020.

Hälften av avfallet står hushållen för. En del av avfallet är skal och annat som inte bör ätas, men en annan betydande del är matsvinn, alltså sådant som hade kunnat ätas och slängts i onödan.

Som värst är det i restaurang- och hotellbranschen, sedan pandemin har det skett en stor ökning av mängden livsmedelsavfall. Uppgången tros påverkas av att människor gått tillbaka till sina arbeten och att antalet gästnätter ökat.

I matbutiker är utvecklingen dock desto ljusare. Där har livsmedelsavfallet minskat betydligt de senaste tre åren.

För att Sverige ska nå målet om en minskning med 20 procent per person från 2020 till 2025 måste avfallet minska i alla led. För hushållen gäller det att bättre planera sina inköp och att titta, lukta eller smaka på maten för att förebygga matsvinn.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingSvenskarnas matsvinn är fortsatt högt och livsmedelsavfallet har inte minskat sedan 2020. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/TT
Svenskarnas matsvinn är fortsatt högt och livsmedelsavfallet har inte minskat sedan 2020. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/TT
Inrikes

Trots målen: Matsvinnet minskar inte

TT

Den önskvärda minskningen har uteblivit – matsvinnet i Sverige ligger fortsatt på samma höga nivåer, visar nya siffror från Naturvårdsverket. Samtidigt fortsätter avfallet från hotell och restauranger att öka.

Förra året slängdes 122 kilo fast livsmedelsavfall per person i Sverige. De senaste åren har det sett ut ungefär likadant, mängden avfall har inte minskat varken totalt eller per person sedan 2020.

Hälften av avfallet står hushållen för. En del av avfallet är skal och annat som inte bör ätas, men en annan betydande del är matsvinn, alltså sådant som hade kunnat ätas och slängts i onödan.

Som värst är det i restaurang- och hotellbranschen, sedan pandemin har det skett en stor ökning av mängden livsmedelsavfall. Uppgången tros påverkas av att människor gått tillbaka till sina arbeten och att antalet gästnätter ökat.

I matbutiker är utvecklingen dock desto ljusare. Där har livsmedelsavfallet minskat betydligt de senaste tre åren.

För att Sverige ska nå målet om en minskning med 20 procent per person från 2020 till 2025 måste avfallet minska i alla led. För hushållen gäller det att bättre planera sina inköp och att titta, lukta eller smaka på maten för att förebygga matsvinn.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024