Den önskvärda minskningen har uteblivit – matsvinnet i Sverige ligger fortsatt på samma höga nivåer, visar nya siffror från Naturvårdsverket. Samtidigt fortsätter avfallet från hotell och restauranger att öka.
Förra året slängdes 122 kilo fast livsmedelsavfall per person i Sverige. De senaste åren har det sett ut ungefär likadant, mängden avfall har inte minskat varken totalt eller per person sedan 2020.
Hälften av avfallet står hushållen för. En del av avfallet är skal och annat som inte bör ätas, men en annan betydande del är matsvinn, alltså sådant som hade kunnat ätas och slängts i onödan.
Som värst är det i restaurang- och hotellbranschen, sedan pandemin har det skett en stor ökning av mängden livsmedelsavfall. Uppgången tros påverkas av att människor gått tillbaka till sina arbeten och att antalet gästnätter ökat.
I matbutiker är utvecklingen dock desto ljusare. Där har livsmedelsavfallet minskat betydligt de senaste tre åren.
För att Sverige ska nå målet om en minskning med 20 procent per person från 2020 till 2025 måste avfallet minska i alla led. För hushållen gäller det att bättre planera sina inköp och att titta, lukta eller smaka på maten för att förebygga matsvinn.