Vill du förändra världen – börja med dig själv
Att ta en stund för att fundera på vem du är och vad du skulle göra med dig själv kan vara första steget på en resa för att förbättra världen. Foto: Alexandre Chambon


Världen är inte perfekt; den är full av lidande och tragedier. Människokämpen i var och en av oss längtar efter att förändra världen. Du kanske till exempel skulle vilja lätta på fattigdom eller fysisk eller mental sjukdom. Kanske önskar du att människor skulle sluta döda varandra, genom mord, krig eller rent av folkmord. Kanske önskar du att alla människor skulle ha tak över huvudet, en stabil inkomst och någonting ordentligt att äta.

Men tvivel kan uppstå. Vem är du att kunna få sådana här saker att hända? Är det inte så att du bara är en liten bricka i ett komplicerat spel, i händerna på hänsynslösa politiker och korrumperade bolag? Kanske är det enda sättet att åstadkomma en förändring genom den politiska processen: genom att stödja någon politisk frälsare (som Alexandria-Ocasio Cortez eller Donald Trump) eller genom att själv bli en. Eller kanske blir du djupt nihilistisk (förnekar religiösa och moraliska värden, översättarens anmärkning), ger upp allt hopp om att förändra något och distraherar dig själv från den hemska tragedin i världen genom att sträva efter ett liv med ytliga nöjen. Trots allt är du bara en individ inför miljarder andra.

Frågan blir: vad ska du göra i den här världen som är så långt ifrån perfekt?

Det du behöver kanske är ett annat perspektiv.

Förändra dig själv först

Innan du kan nå nivån av att lösa sådana gigantiska, världsomspännande problem behöver du först förändra dig själv. Det låter obetydligt, men underskatta inte den kraft som självförbättring kan ge.

Fråga dig själv vad du kan göra idag för att förbättra världen. Vilka dåliga vanor håller du fast vid? Vilka beteenden skulle du vilja ändra på? Följer du en väg som tillfredsställer dig? Tar du dig tillräckligt med tid för att se hur viktiga andra omkring dig är? Skulle ditt rum behöva städas? Skulle resten av huset också behöva lite omsorg?

Det här är det centrala hos Jordan B Peterson, en psykolog vars perspektiv har tagit världen med storm och har förändrat mångas liv.

När många funderar över hur bristfällig existensen är, så tänker de att förändringar måste ske på den högsta möjliga nivån. De kanske önskar en global lagstiftning gällande klimatförändringar eller för att lätta på fattigdom. De kanske lägger skulden på politiker för världens elände och vill välja ”bättre” politiker eller vill omvälva hela systemet. Motivationen är visserligen förståelig, men det är inte bara det att det är svårt att utforma perfekta system, det är också nära nog omöjligt att faktiskt införa dem.

Som Peterson säger:

”Du vill vara mycket försiktig med att göra storskaliga experiment med storskaliga system eftersom sannolikheten att om du implementerar en plan i ett storskaligt socialt system att planen kommer att få det resultat du har tänkt är försumbar. Det som kommer att hända är någonting som du inte hade tänkt och, ännu värre, någonting som ger motsatt effekt mot vad du först hade tänkt.”

Om vi accepterar det här antagandet, vad kan vi då göra om vi fortfarande vill uppnå något bra i världen? Som svar på det säger Peterson:

”Du försöker att inte kliva utanför gränserna för din kompetens och du börjar i det lilla och du börjar med saker som du faktiskt kan justera, som du faktiskt förstår, som du faktiskt kan fixa.

Du borde begränsa dina försök att fixa saker till vad som finns till hands. Så det finns antagligen saker hos dig som du skulle kunna fixa, saker som du vet inte är rätt.”

Efter att ha börjat i det lilla och insett hur svårt det är bara att ändra saker på individnivå, kanske vi utvecklar lite ödmjukhet och släpper våra storslagna planer för världen.

Efter att ha börjat i det lilla och insett hur svårt det är bara att ändra saker på individnivå, kanske vi utvecklar lite ödmjukhet och släpper våra storslagna planer för världen. Som Peterson säger:

”Det är svårt att få ordning på sig själv, det är verkligen svårt att få ordning på sin familj, varför tror du att du kan få ordning på världen? Eftersom världen uppenbarligen är mer komplicerad än dig och din familj. Så om du hindras i dina försök bara att få ordning på ditt egen hus, vilket naturligtvis är fallet, så skulle du tänka att vad det skulle göra vore att göra dig mycket, mycket försiktig med att utropa dina storskaliga planer för social revolution.”

Så fort du börjar förbättra dig kommer andra runt omkring dig att lägga märke till det. Förhoppningsvis inspirerar din utveckling människor närmast dig till att växa tillsammans med dig. Men om andra försöker dra ner dig på grund av avundsjuka, så låt inte det distrahera dig. Allt du kan göra är att erbjuda ett strålande exempel för de som är redo att följa det.

Om varje individ skulle gå in för att först förbättra sin egen del av världen – den del där de har mest intresse och bäst drivkraft – föreställ dig hur mycket bättre hela världen skulle bli.

Tyler Brandt är en av redaktörerna för FEE. Han har studerat politisk vetenskap vid UW-Madison. Artikeln publicerades ursprungligen på FEE.org.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.