Vara med Naturen: Lär känna och bli vän med din kropp
Josefin Wilkins skriver om vårt inre och naturens positiva inverkan på vår hälsa


Du är kropp. Du är puls. Och även fast vi förstår dessa ord intellektuellt så är det ofta bort från kroppen vi vill fly. Det är på något vis jobbigt att vara kropp. Kroppen saktar ner vårt görande. Värk. Känslor. Rastlöshet. Kaffe. Mer saker att göra. Men ändå är det genom kontakt med kroppen som livet blir levande. Det är där upplevelserna får landa och det är genom kroppen vi kan hitta hem i oss själva.

Under mina kurser är mötet med kroppen i ett inifrån perspektiv signifikant. Introception handlar om att skapa trygghet till kroppens olika stämningar. Det handlar om att sluta förtrycka kroppens signaler och istället lära känna dess rörelsemönster, förnimmelser, tankar och känslor. På ett sätt handlar det om att bli vän med kroppen. Bjuda in den som en naturlig del av hur du integrerar och uttrycker dig i vardagen.

För vi är kropp. Och våra kroppar får och ger oss varje sekund tusentals signaler som vi bör lyssna till.

Alltså, oavsett om du går i naturen, yogar, tankar bilen eller är mitt i tacos och fredagsmyset så är introception möjligt. Behöver inte vara komplicerat. Kan räcka med att våga ta steget ifrån görandet. Lägga världsproblemen åt sidan och bara lyssna på vad som kommer när du frågar: Hur känner jag mig just nu?

Josefin Wilkins. Foto: Matthew Wilkins

För vi är kropp. Och våra kroppar får och ger oss varje sekund tusentals signaler som vi bör lyssna till. Den som därför tror att vårt tänkande är begränsat till vårt cortex bör ta en titt på nutida forskning. Enklaste sättet är att googla runt, kanske läsa den här artikeln om Embodied Cognition, och inte “tänka” utan känna hur informationen landar. Kroppen är nämligen vår brygga till världen och en aktiv medskapare till tankar, känslor perception och beteende.

Glöm inte att det är en evig process utan mål att leva med kroppen och våga lyssna.

Och så komplicerat behöver det ju inte vara. För när man tänker på det så är det ju vår kropp som säger till oss att vila. Det är vår kropp som säger till oss att något är skumt eller känns fel. Och det är rent utsagt bedrövligt att vi byggt en kultur där kroppen blivit ett objekt. En produkt som vi med diverse "shakes" ska forma. Många av oss har en oerhörd komplex relation till kroppen. Känner sig vilsna i den. Vill bli av med den istället för att leva igenom den.

Josefin Wilkins. Foto: Matthew Wilkins

För att ändra detta behövs en nytt beteendemönster byggas. Ett kollektivt beteendemönster där vi individuellt, på vårt egna vis, med små steg vågar närma oss våra kroppar. Börjar känna med spänningarna, vågar leva med de grötiga känslorna och den subtila rörelsen av vårt andetag. Basal kroppskännedom. Ett inifrån perspektiv. Det är liksom lite dags nu. Dags att hitta hem i kroppen och lyssna på den direkta informationen.

För de dagar när vi behöver extra omsorg kommer här ett tips:

Innan du tar upp mobilen på morgonen se till att grunda dig i kroppen. Känn efter hur kroppen känns mot madrassen. Rör på de delar som tar din uppmärksamhet. Ligg kvar på ryggen och böj dina knän. Känn fotsulorna mot lakanet. Spänn rumpan samtidigt som du lyfter bäckenet och den nedre delen av ryggen från underlaget. Lyft bara så lite som du kan. Om du vill kan du endast göra en cirkel med bäckenbenet. Det viktigaste är inte att komma högt utan att aktivera rörelsen i kroppens viktiga mittcentra. Vila lika länge innan du upprepar övningen.

Och glöm inte att det är en evig process utan mål att leva med kroppen och våga lyssna.

Josefin Wilkins

Josefin Wilkins. Foto: Matthew Wilkins

Josefin Wilkins är socionom med inriktning på miljöpsykologi och utomhusmiljöer för hälsa och välbefinnande. Hon arbetar inom pre-rehabilitering, föreläser, håller kurser och utbildar inom hälsa. Hon fokuserar på helheten och relationen mellan människan, kroppen och omgivning. Artikeln publicerades ursprungligen på hennes blogg. Följ också Josefins inlägg på Instagram.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss