Vara med naturen: Vikten av att hitta sin egen plats i naturen
Josefin Wilkins skriver om naturens positiva inverkan på vår hälsa
När vi går tillbaka till samma plats knyter vi an till de växter, djur och element som finns där på ett djupare sätt. Foto: Matthew Wilkins


Vill du maxa din möjlighet till återhämtning? Bli bättre på stresshantering? och samtidigt knyta an till dig själv och naturen på ett alldeles speciellt sätt? Då är mitt tips att du, precis nu, eller ja, när du har läst färdigt ser till att hitta en plats i naturen som du gör till din egen.

Vet du inte riktigt vart du ska börja så är ett tips att göra en “Natur-avchekning” i ditt område där du försöker hitta en plats som känns så där extra bra. Behöver absolut inte vara något “fancy” utan reka på platser där du brukar ta en promenad, runt tomten eller i en park nära din bostad.

Forskning visar att vi återhämtar oss mycket bättre på platser som vi känner till och därmed är trygga i.

Det ska helst vara en plats som ligger nära ditt hem, arbete och som inte är för bökig att ta sig till. Många av mina kursdeltagare har dock berättat att de behöver komma bort från människor och att de därför måste söka sig lite länge bort, så som till skogen eller till en klippa där man kan sitta med utblick över ett hav.

Josefin Wilkins. Foto: Matthew Wilkins

Det finns som sagt egentligen inga regler och du kanske redan nu har börjat tänka på en plats som du vet brukar kännas så där lite extra bra.

När du hittat en plats se då till att skapa en vana i att återkomma dagligen, veckovis eller när du känner dig obalanserad. För mig brukar ett klassiskt tecknen på att jag behöver naturkontakt vara att jag har svårt att fokusera och inte är lika närvarande i arbetet eller med mina relationer.

Genom detta samspel mellan människan och dess yttre miljöer skapas en relation och platsen blir för oss ett smultronställe av ett speciellt värde.

Men varför behöver vi då våra egna platser i naturen? 

Jo, forskning visar att vi återhämtar oss mycket bättre på platser som vi känner till och därmed är trygga i. Det säger ju sig självt att det faktiskt är mycket enklare att slappna av om vi inte behöver oroa oss för vad som ska hända eller hur vi ska hitta hem. Speciellt är detta fördelaktigt för individer som inte har erfarenhet av naturen, då en upprepning av ett beteende på en specifik plats ger naturvana, vilket kan bota de reaktioner av rädsla som annars kan triggas. När vi istället känner oss trygga så kan vi mer naturligt börja fokusera på våra sinnen och sakta komma in i ett mer närvarande och avkopplande tillstånd. 

Sedan är det också rent psykologiskt viktigt att gå tillbaka till samma plats eftersom detta gör att vi knyter an till de växter, djur och element som finns där på ett djupare sätt. Vi lär känna platsen under olika årstider och lär oss att förhålla oss till platsens olika tillstånd. Genom detta samspel mellan människan och dess yttre miljöer skapas en relation och platsen blir för oss ett smultronställe av ett speciellt värde.

Foto: Matthew Wilkins

För precis som när vi lär känna andra människor så skapar upprepad interaktion en anknytningsprocess med både emotionella, sociala och meningsskapande band. Platsen ses inte längre som en kuliss för en trevlig “instagrambild” utan något vi älskar som en del av oss själva. Forskning visar också att människor som har en platsanknytning är mer angelägna att försvara och skydda naturen och agerar därmed mer miljömedvetet i vardagen.

För när vi hittar vår plats i naturen så är det lite som att också “hitta tillbaka till sig själv”.

En av de aktiviteter jag brukar göra på “min speciella plats” är "Sit-spot" som jag skrev om förra vintern. Du kan läsa inlägget här, men det innebär att man går till samma plats i naturen och bara “upplever” ett tag. Ser detaljerna i naturen och närvarar med kroppens fantastiska sinnen.

Tro mig, endast tio minuter av "Sit-spot" lugnar sinnet och skapar en kontakt med dagen, en kontakt med nuet och en kontakt med alla de där tankarna och känslorna som stökar runt i vårt inre.

För när vi hittar vår plats i naturen så är det lite som att också “hitta tillbaka till sig själv” och tro mig, det är så väldans skönt att ha en plats i naturen där du kan få komma bort ifrån status och andras tyckande.

Ett speciellt rum där du alltid får tillhöra.

Josefin Wilkins

Josefin Wilkins. Foto: Matthew Wilkins

Josefin Wilkins är socionom med inriktning på miljöpsykologi och utomhusmiljöer för hälsa och välbefinnande. Hon arbetar inom pre-rehabilitering, föreläser, håller kurser och utbildar inom hälsa. Hon fokuserar på helheten och relationen mellan människan, kroppen och omgivning. Artikeln publicerades ursprungligen på hennes blogg. Följ också Josefins inlägg på Instagram.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.