Vi måste vända den ökande sjukdomstrenden. Det kan vi göra om vi äter rätt kost. Fler kan bo kvar hemma och inte tvingas flytta till omsorgen. Sjukvårdens belastning och kostnader kan minskas om vi äter nyttig mat. Det skriver Ingemar Östlund.
En lång rad sjukdomar ökar i Sverige såsom flera cancersjukdomar. Benskörhet/osteoporos med åtföljande benbrott är i Sverige bland de absolut högsta i världen. Under de senaste 50 åren är övervikt i stigande, med åtföljande risk för sjukdomar. Olika matallergier och typ två diabetes har ökat etcetera. Sjukvården och omsorgen är hårt belastad och kan ha pressad ekonomi.
Det finns väldigt många forskningsstudier som visar ett klart samband mellan bra kostval och hälsa samt minskad risk för sjukdom. Till exempel en stor forskningsstudie publicerad i The BMJ, British medical journal med 105 159 deltagare som följdes i över 5,2 år. Studien visar att 10 procent ökat intag av ultraprocessade produkter ökar hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt med 12 procent och stroke med 11 procent.