loadingUltraprocessad mat ökar riskerna för framförallt hjärt- och kärlsjukdomar.Foto: HamZa NOUASRIA
Ultraprocessad mat ökar riskerna för framförallt hjärt- och kärlsjukdomar.Foto: HamZa NOUASRIA
Debatt

Vänd sjukdomstrenden – upplys om kostens betydelse

Ingemar Östlund

Vi måste vända den ökande sjukdomstrenden. Det kan vi göra om vi äter rätt kost. Fler kan bo kvar hemma och inte tvingas flytta till omsorgen. Sjukvårdens belastning och kostnader kan minskas om vi äter nyttig mat. Det skriver Ingemar Östlund.

En lång rad sjukdomar ökar i Sverige såsom flera cancersjukdomar. Benskörhet/osteoporos med åtföljande benbrott är i Sverige bland de absolut högsta i världen. Under de senaste 50 åren är övervikt i stigande, med åtföljande risk för sjukdomar. Olika matallergier och typ två diabetes har ökat etcetera. Sjukvården och omsorgen är hårt belastad och kan ha pressad ekonomi.

Det finns väldigt många forskningsstudier som visar ett klart samband mellan bra kostval och hälsa samt minskad risk för sjukdom. Till exempel en stor forskningsstudie publicerad i The BMJ, British medical journal med 105 159 deltagare som följdes i över 5,2 år. Studien visar att 10 procent ökat intag av ultraprocessade produkter ökar hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt med 12 procent och stroke med 11 procent. 

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingUltraprocessad mat ökar riskerna för framförallt hjärt- och kärlsjukdomar.Foto: HamZa NOUASRIA
Ultraprocessad mat ökar riskerna för framförallt hjärt- och kärlsjukdomar.Foto: HamZa NOUASRIA
Debatt

Vänd sjukdomstrenden – upplys om kostens betydelse

Ingemar Östlund

Vi måste vända den ökande sjukdomstrenden. Det kan vi göra om vi äter rätt kost. Fler kan bo kvar hemma och inte tvingas flytta till omsorgen. Sjukvårdens belastning och kostnader kan minskas om vi äter nyttig mat. Det skriver Ingemar Östlund.

En lång rad sjukdomar ökar i Sverige såsom flera cancersjukdomar. Benskörhet/osteoporos med åtföljande benbrott är i Sverige bland de absolut högsta i världen. Under de senaste 50 åren är övervikt i stigande, med åtföljande risk för sjukdomar. Olika matallergier och typ två diabetes har ökat etcetera. Sjukvården och omsorgen är hårt belastad och kan ha pressad ekonomi.

Det finns väldigt många forskningsstudier som visar ett klart samband mellan bra kostval och hälsa samt minskad risk för sjukdom. Till exempel en stor forskningsstudie publicerad i The BMJ, British medical journal med 105 159 deltagare som följdes i över 5,2 år. Studien visar att 10 procent ökat intag av ultraprocessade produkter ökar hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt med 12 procent och stroke med 11 procent. 

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024