De höga dödstalen efter pandemin indikerar ett folkhälsoproblem i västvärlden, och inte bara bland äldre. Rapportering och granskning i media har varit sällsynt och ofullständig. Frågan är vilken eller vilka faktorer som är den underliggande orsaken. Folkhälsomyndigheten borde ha ett svar, menar teknologie doktor Fredrik Svahn.
Många länder upplever fortfarande onormalt höga dödstal i kölvattnet av pandemin, exempelvis USA, Storbritannien, Danmark och Finland. Se exempelvis Our World In Data för bra sammanställningar. Det är förstås normalt med ökade dödstal i en pandemi, men inte så här långt efter dess utbrott och särskilt inte när vaccin blev tillgängliga relativt tidigt. Det normala efter en pandemi är annars att en lägre dödlighet än normalt uppstår efter att många av de sköraste har avlidit, men det har inte inträffat i många länder än, vilket är oroande.
Förväntat är också att äldre och personer med andra underliggande sjukdomar ska drabbas hårdast i en pandemi vilket också är precis vad som skedde under de första vågorna av covid-19-pandemin. Men efter det verkar ett skifte ha skett. Jag är verksam i försäkringsbranschen och har noterat att i början av 2022 gick flera amerikanska försäkringsbolag ut och slog larm om stora förluster inom sina grupplivförsäkringsverksamheter. Grupplivförsäkringar är livförsäkringar som tecknas av arbetsgivare åt sina anställda och som ger en utbetalning till efterlevande i händelse av dödsfall.