Tunga omröstningar om brexit i London
I kväll väntar en ny rond i turerna kring brexit. Foto: Mark Duffy/AP/TT-arkivbild


Ny spänning väntar när det brittiska underhuset i kväll ska rösta om förlängd förhandlingstid om brexit.

På agendan står samtidigt synen på en ny folkomröstning – och att definitivt försöka besegra regeringens avtal med EU.

Trots att premiärminister Theresa May fått se sitt utträdesavtal med EU bli nedröstat i det egna parlamentet två gånger om så ger hon inte upp – med bara två veckor kvar till det tänkta utträdet den 29 mars.

Första steget blir tidigt i kväll då parlamentet ska få rösta om att be EU om förlängd förhandlingstid. Regeringens förslag är dock formulerat på så vis att man ber ledamöterna att i första hand rösta ja till en "teknisk" förlängning fram till den 30 juni – men bara om man senast till nästa onsdag har accepterat Mays utträdesavtal.

Annars, heter det från regeringen, riskerar Storbritannien att få foga sig i vad EU:s övriga stats- och regeringschefer tycker, vilket kan bli en betydligt längre förlängning.

– Jag anser inte att det är rätt sak att göra, sade May i går kväll.

Som ett brev på posten meddelar dessutom EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk att just en lång förlängning är vad han tänker arbeta för.

"Under mina konsultationer inför toppmöte kommer jag att vädja till EU:s övriga 27 medlemsländer att vara öppna för en lång förlängning om Storbritannien anser att det är nödvändigt att ompröva sin brexitstrategi och bygga samförstånd kring den", skriver Tusk på Twitter.

Ändringsförslag

Tanken från regeringen är alltså att kvällens röst ska kunna följas av en ny omröstning om utträdesavtalet, senast den 20 mars.

Samtidigt kan avtalet komma att skjutas ned av parlamentet redan i kväll. Ett av de ändringsförslag som det ska röstas om går nämligen ut på att beordra regeringen att inte lägga fram samma avtal ytterligare en gång.

Om det förslaget, framfört av Labour-ledamoten Chris Bryant, får stöd hamnar May i en rävsax: då har hon bara några dagar på sig att försöka trolla fram någon avgörande förändring av avtalet – vilket EU hittills har vägrat att gå med på.

Nej till folkomröstning?

Bryants förslag är samtidigt inte det enda som det råder spänning om i kväll.

Först ut i röstlistan är ett förslag från Sarah Wollaston – en av de ledamöter som nyligen hoppade av från Konservativa partiet för att ansluta sig till den nya Oberoende gruppen. Det går ut på att be EU om förlängd förhandlingstid för att kunna hålla en andra folkomröstning om brexit.

Skulle förslaget få majoritetsstöd vore det rena dynamiten – vilket dock inte är sannolikt.

Både regeringen och det största oppositionspartiet Labour tänker rösta emot.

– Jag tror inte att en andra folkomröstning ger oss de lösningar vi behöver. Det skulle skada allmänhetens förtroende för det här huset, säger Theresa Mays andreman David Lidington, som för hennes talan i dagens debatt.

– Jag har sagt flera gånger att Labour stödjer en andra folkomröstning. Men i dag handlar det om huruvida vi ska be om förlängd förhandlingstid, säger Labours Keir Starmer i debatten.

Kritik från brexitörer

Labours huvudförslag är annars mer obestämt och går bara ut på att be EU om mer tid för att hitta en ny brexitlösning, men säger inget om hur länge.

Kvällens fjärde förslag har stöd över partigränserna och manar till att låta parlamentet ta över brexitprocessen och på egen hand "hitta en väg framåt som kan samla en majoritet".

Spekulationer finns dock redan om att förslaget kan komma att dras tillbaka sedan Lidington i debatten öppnat för att låta parlamentet inom två veckor rösta om olika alternativ, om inte utträdesavtalet dessförinnan fått stöd.

I vilket fall som helst kommer regeringen i kväll att ge sina ledamöter order att rösta nej till alla ändringsförslag – och även själva huvudförslaget, om någon av ändringarna går igenom, rapporterar Daily Telegraph.

Vad ledamöterna i kväll inte får rösta om är bland annat ett ändringsförslag om att utesluta en andra folkomröstning. Att talman John Bercow inte valde ut det förslaget har genast mötts av ilskna protester från brexitanhängare som anklagar honom för att gynna motståndarsidan.

Toppmöte väntar

Spekulationerna är som vanligt otaliga. Många gissar att May, om hon vinner kvällens omröstning, kommer att försöka lägga fram utträdesavtalet inför parlamentet ännu en gång i början av nästa vecka. Blir det då ett tredje nej – efter jätteförlusten i januari (minus 230 röster) och storförlusten i tisdags (minus 149 röster) – får hon åka till EU-toppmötet utan klara besked från London.

Det skulle i sin tur kunna leda till en fjärde omröstning efter toppmötet, då May i så fall kan ställa det mot alternativet att behöva acceptera en långvarig förlängning av förhandlingstiden, i åtminstone ytterligare ett år.

Omröstningarna i kväll är beräknade till att börja klockan 18 svensk tid.

Avgångskrav

I brittiska tidningar suckas samtidigt tungt sedan May förlorat två av de tre omröstningarna i går kväll om hur ett avtalslöst utträde ska kunna undvikas.

May fick dessutom se sina ministrar välja olika sidor och även avstå från att följa regeringens linje – utan att straffas.

"Kaos" tycker Daily Mail. "Härdsmälta" tycker både Daily Mirror och The Times.

Oppositionen rasar.

– Det här är en roderlös regering som står inför en enorm nationell kris, sade Labour-ledaren Jeremy Corbyn i parlamentet i går.

Egna partimedlemmar rasar också.

"Kaoset kan inte fortsätta. Någon måste ge vika. Vi behöver en ordnad brexit den 29 mars. Om det krävs för att få igenom det måste premiärministern lova att avgå efter att utträdesavtalet är säkrat", skriver konservative parlamentsledamoten George Freeman på Twitter.

(Wiktor Nummelin/TT)

Fakta

Viktiga dagar om brexit

(TT)

Här är den närmaste tidens viktiga brexitdatum:

* 14 mars: underhuset röstar om att be EU om förlängd förhandlingstid.

* senast 20 mars: eventuell tredje omröstning om utträdesavtalet med EU.

* 21–22 mars: årets första ordinarie EU-toppmöte i Bryssel, enligt planerna det sista med Storbritannien som medlemsland.

* 25–28 mars: EU-parlamentet samlas i Strasbourg, med möjlighet att ratificera ett utträdesavtal.

* 29 mars: Storbritannien ska lämna EU, kl 23.00 (brittisk tid).