Efter förhandlingar med EU in i det sista är Theresa May redo för ännu en avgörande omröstning om brexit.
– Vi har ordnat det, säger premiärministern om de juridiska garantier som krävts – men frågan är bara om det räcker.
Efter en plötslig kvällsresa till Strasbourg steg premiärminister May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker fram på en gemensam presskonferens sent på måndagskvällen.
– Det har funnits en tydlig oro i parlamentet över en särskild fråga: nödlösningen om Nordirland. Men den kan inte bli en permanent lösning. Juridiskt bindande garantier har krävts för att reda ut det. I dag har vi ordnat det, sade May.
– Vi har vänt på alla stenar. Våra sinnen har hela tiden varit öppna, vårt arbete kreativt och vår hand utsträckt. I den andan har premiärministern och jag i dag enats om en gemensam juridiskt bindande instrument, sade Juncker.
Tre dokument
En stund tidigare hade ledamöterna i det brittiska parlamentets underhus fått information från Mays andreman i regeringen, David Lidington, om två av de nya dokumenten som nu läggs fram.
– Det första är en bekräftelse att EU inte kan försöka fånga Storbritannien i nödlösningen på obestämd tid och om det görs är det ett uttalat brott mot juridiskt bindanden åtaganden från båda sidor, sade Lidington.
Det andra är i sin tur ett gemensamt uttalande om vilka åtaganden Storbritannien och EU gör för att lyckas med de kommande förhandlingarna om en framtida relation.
Därtill gör Storbritannien även en ensidig deklaration om hur man anser sig kunna lämna nödlösningen på egen hand.
– Det är Storbritanniens åsikt att det finns inget som förhindrar Storbritannien att dra igång åtgärder som i slutändan får nödlösningen att inte längre gälla, sade May.
"Grundläggande val"
Regeringen hoppas att måndagskvällens samtal i Strasbourg ska bana väg för ett ja i den nya omröstning om utträdelseavtalet som ska hållas i underhuset på tisdagen.
– Nu är det dags för oss att enas, sade May i Strasbourg.
– I den avgörande omröstningen i morgon står det här huset inför ett grundläggande val: att rösta för det förbättrade avtalet eller att kasta det här landet in i politisk kris, förklarade Lidington i parlamentet.
Budet från EU är ungefär det samma.
– I politik får man ibland en andra chans. Det som är viktigt är vad man gör med den chansen. För det kommer inte att bli en tredje chans. Låt oss vara klara: det är den här uppgörelsen som gäller, eller så kanske det inte blir någon brexit över huvud taget, sade Jean-Claude Juncker i Strasbourg.
Nej i januari
Regeringens biträdande brexitminister Robin Walker lovade tidigare under måndagen att man inte tänker skjuta upp omröstningen.
– Vi står fast vid premiärministerns åtagande om den avgörande omröstningen och det som följer, sade Walker, syftandes på de omröstningar om synen på ett avtalslöst utträde och en förlängd förhandlingstid som Theresa May utlovat till senare i veckan, om hon inte får stöd för sitt avtal.
Parlamentet uttryckte i januari ett rungande nej till Mays utträdelseavtal med EU. När avtalet nu läggs fram igen har det föregåtts av försök att få till ordalydelser om den omdiskuterade så kallade nödlösningen om Nordirland som parlamentet kan acceptera.
Frågan är bara om det som nu presenterats kommer att vara tillräckligt för att få med sig fortsatt kritiska konservativa ledamöter som exempelvis ärkebrexitören Jacob Rees-Mogg.
– Men jag är övertygad om att vi ska komma fram med något i morgon som till och med han kan stödja, sade Robin Walker.
Kritik från Labour
Från brexitsidan har ändå en hel del skepsis hörts kring Mays sista minuten-resa. Nordirländska unionistpartiet DUP hissar varningsflagg.
– Allt det här behöver samlas ihop och analyseras väldigt noga, sade DUP-ledamoten Nigel Dodds i det brittiska parlamentet.
Största oppositionspartiet Labour ger tummen ned.
"Premiärministerns förhandlingar har misslyckats. Den här kvällens uppgörelse med EU-kommissionen innehåller inget som närmar sig de förändringar som Theresa May har lovat parlamentet. Därför måste parlamentsledamöterna rösta ned den här uppgörelsen", sade partiledaren Jeremy Corbyn i ett uttalande.
(Wiktor Nummelin/TT)