Sverige har godkänt FN:s migrationsramverk
Bilden är från ett möte den 29 september 2018 i FN:s generalförsamling i New York. Foto: Angela Weiss/AFP/Getty Images


I dag har ett stort antal länder i världen godkänt FN:s globala ramverk om migration. Sverige har också skrivit under, rapporterar TT.

Godkännandet av avtalet skedde vid den två dagar långa konferens som pågår i Marrakesh i Marocko.

Ett tiotal länder har dock hoppat av, däribland USA, Israel, Australien, Österrike och Schweiz. Detta då man anser att ramverket hotar länders suveränitet och att ingen distinktion görs mellan legal och illegal migrant.

Avtalet är dock inte juridiskt bindande. Men många kritiker anser att ramverket efterfrågar att länderna anpassar sin lagstiftning och regelverk efter de mål som anges i det. Carl Bildt har skrivit på Twitter: ”Inte juridiskt, men väl politiskt, bindande.”

FN uttrycker oro för att många sprider felaktigheter om överenskommelsen.

– All den här desinformationen om vad pakten innebär, och vad texten faktiskt slår fast, är förvånande, säger Louise Arbour, FN:s särskilda sändebud för internationell migration, till AFP.

159 länder var på plats i Marocko. Tysklands förbundskansler Angela Merkel var också där. Men även den svenska migrationsministern Heléne Fritzon (S) deltog under konferensen. Hon välkomnar den nya överenskommelsen.

– Det här ramverket innebär att vi kan gå vidare från ett tvåårigt förhandlingsarbete med en samsyn på hur vi ska jobba med världens migration och hur medlemsländerna ska kunna samarbeta på ett bättre sätt, säger hon till nyhetsbyrån.

Nästa steg i processen handlar om att man ska anta ramverket i form av en resolution i FN:s generalförsamling den 19 december.