Polen är det senaste av flera europeiska länder som drar sig ur ett FN-avtal om globalt migrationssamarbete.
Enligt landets regering går avtalet i strid med säkerheten för polska medborgare och möjligheten att kontrollera migrationen till landet.
"Det lever inte upp till polska krav på starka garantier för att länder ska ha rätt att självständigt avgöra vilka de väljer att ta emot", skriver regeringen i ett uttalande.
Regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) har drivit en hård linje i migrationsfrågan sedan det kom till makten 2015.
FN antog den så kallade New York-deklarationen 2016 med syftet att medlemsländerna under två år skulle förhandla fram ett avtal för en ordnad och reglerad migration. I juli i år blev avtalet klart och den 10 december är det tänkt att det ska antas i FN:s generalförsamling.
Tidigare har Tjeckien, Ungern och Österrike lämnat avtalet. Slovakiens premiärminister Peter Pellegrini säger samtidigt att han oroar sig för att hans land kommer att vara tvunget att ta emot fler migranter än vad det önskar.
– Vår gräns går vid förpliktelser som begränsar vår självständighet vid beslut om att ta emot migranter, säger Pellegrini.
USA har redan bojkottat överenskommelsen, som bland annat har som mål att upprätta flyktvägar för flyktingar och migranter runt om i världen.
Det globala avtalet slår fast 23 mål som ska förbättra möjligheterna till legal migration och ge länderna som tar emot flyktingar och migranter bättre förutsättningar.
FN:s särskilda sändebud för internationell migration, Louise Arbour, har beskrivit dokumentet som "början på ett samtal" för att hantera människors ökade rörlighet.
(TT)