FN-tjänsteman: IS vill skapa kaos i Europa med ny flyktingvåg
En migrant värmer sig i ett av Röda Korsets tält efter att ha landstigit i Malagas hamn, Spanien den 26 april 2018, efter att en båt med 80 män, 6 kvinnor och 4 barn räddades av spanska kustvakter utanför Spaniens kust. Bilden är inte direkt kopplad till artikeln. Foto: Jorge Guerrero/AFP/Getty Images


IS-ledare på flykt från Syrien konspirerar med extremistgrupper i Afrika, där man planerar att dra nytta av den stora hungersnöden i Sahelregionen för att underblåsa en ny migrationsvåg till Europa, säger chefen för FN:s livsmedelprogram David Beasley.

Redan 2015 rapporterade italiensk media att IS hotade med en ny flyktingvåg; de planerade att skicka 500 000 migranter från Libyen till Europa som ett ”psykologiskt vapen”. Nu varnar David Beasley, tidigare republikansk guvernör i South Carolina, för att terrorfraktioner planerar att dra nytta av hungersnöden i gränsländerna till Saharaöknen för att driva miljontals människor på flykt.

The Guardian träffade Baesley vid ett Syrien-toppmöte i Bryssel. Han säger att den europeiska gemenskapen och världssamfundet ”måste vakna”:

– Min kommentar till européerna är att om ni tyckte ni hade problem med konsekvenserna av en nation med 20 miljoner invånare som Syrien, på grund av destabilisering och konflikt som resulterade i migration: vänta tills den större Sahelregionen med 500 miljoner invånare destabiliseras ytterligare,” säger Beasley till The Guardian.

David Beasley, chef för FN:s livsmedelsprogrampå en presskonferens om Sydsudan på FN-kontoret i Geneve den 15 maj 2017. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images

Enligt Beasley samarbetar terrorfraktionerna i de afrikanska länderna med extremistgrupper som Boko Haram och al-Qaida. Utöver att den driver människor på flykt så fungerar hungersnöden som ett rekryteringsverktyg för IS.

Förutom i Sahelregionen håller det på att uppstå en katastrof vid Syriens södra gräns, där runt 5,6 miljoner människor kämpar för sin överlevnad. FN:s livsmedelsprogram har som mål att nå 4 miljoner människor bara i Syrien, säger Beasley, men för närvarande har de ett underskott på runt 340 miljoner dollar (motsvarande drygt 2,9 miljarder sek), och når bara 3 miljoner.

Från och med juni kommer de dessutom att sluta leverera livsmedel till 500 000 personer i Jordanien – inte för att efterfrågan har minskat, men för att donatorerna är ”utmattade”. Om Jordanien och Libanon destabiliseras kommer det att uppstå kaos i regionen, säger Beasley.

– Världssamfundet, särskilt européerna, lärde sig en läxa i början av Syrienkriget; säkrar man inte livsmedelstillgången så får man oönskade konsekvenser. Jag har pratat med människor, inte bara i Syrien – kvinnor som säger: ’Min make ville inte ansluta sig till IS men vi hade ingen mat, så vi hade inget val’. De har en strategi, säger David Beasley till The Guardian.