Flera svenska medieaktörer anser att Kina hotar Sveriges pressfrihet och därför vill man att regeringen agerar tillsammans med EU.
I ett uttalande skriver Utgivarna, en intresseorganisation för olika medieföretag, däribland TV4, SVT och SR, att Kinas ambassadör Gui Congyou, upprepade gånger ”försökt underminera den i Sverige grundlagsfästa tryck- och yttrandefriheten med falska påståenden och hot”.
Påtryckningar mot redaktioner
Han har tidigare bland annat hotat kulturminister Amanda Lind ”med konsekvenser” i samband med att den svensk-kinesiska bokförläggaren Gui Minhai tilldelades Tucholskypriset av Svenska PEN.
Utgivarna skriver att ambassadören också har utövat påtryckningar mot företrädare för flera svenska redaktioner för att påverka innehållet i medierna.
Samtidigt menar man att den kinesiska ambassaden har försvårat visumprocesser till Kina för svenska journalister.
Nu vill Utgivarna att Sveriges regering tillsammans med EU agerar mot Kinas angrepp på den svenska pressfriheten.
”Det är oacceptabelt att världens största diktatur försöker förhindra en fri och oberoende journalistik i en demokrati som Sverige. De upprepade angreppen måste upphöra omedelbart”, står det att läsa i uttalandet.
– Vi tycker inte att den här frågan diskuterats tillräckligt och vill höja medvetandegraden om att det här är en viktig fråga, säger Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio, till SR Ekot.
Anne Linde: ”Väldigt allvarligt”
För drygt en vecka sedan rapporterade SVT att utrikesminister Ann Linde (S) kommer att kalla upp Gui Congyou till Utrikesdepartementet då man bland annat vill diskutera hans uttalanden om svenska medier.
– I Sverige råder yttrandefrihet och det som Kinas ambassadör nu gör är väldigt allvarligt. Vi har upprepade gånger från utrikesdepartementets sida och även från min sida påtalat för den kinesiska ambassaden och för ambassadören att yttrandefriheten är grundlagsskyddad och att journalister har rätt utföra sitt arbete fullständigt fritt, sade hon till tv-kanalen.
De senaste åren har det blivit allt svårare för utländska journalister att verka och bedriva undersökande journalistik i Kina. Den svenske frilansjournalisten Jojje Olsson blev svartlistad av landet för fyra år sedan. Reportrar från bland annat New York Times, Wall Street Journal och Reuters har också tvingats lämna Kina.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.