Ulf Kristersson vill ha en Gui Minhai-kommission
Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


Sverige har fått en sämre relation med Kina på grund av fallet med den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, vill att det tillsätts en oberoende kommission som granskar regeringen skötsel av fallet. Det säger han i en intervju med Svenska Dagbladet.

Samtidigt menar han att Sverige inte ska ”darra på manschetten” när det gäller hot från Kina eller den kinesiska ambassadören Gui Congyou.

– Sverige måste vara kompromisslöst. Kina måste veta att om de inte släpper Gui Minhai fri så kommer det att påverka alla våra relationer i all framtid, säger han till tidningen.

I början av november meddelade Svenska PEN att Gui Minhai ska tilldelas årets Tucholskypris. Gui Congyou försökte hindra kulturminister Amanda Lind (MP) från att dela ut priset. Därefter har han hotat med att begränsa handelsutbytet med Kina. Både Vänsterpartiet och Kristdemokraterna anser att ambassadören ska förklaras icke önskvärd i Sverige.

Ulf Kristersson tycker inte att regeringen har skött frågan på ett bra sätt.

– Frågan är inte framgångsrikt skött. Jag tycker att vi borde tillsätta en oberoende Gui Minhai-kommission som går igenom hela den svenska regeringens skötsel av fallet. Det har inte varit framgångsrikt de här åren, och det finns ingenting som ser framgångsrikt ut just nu. Så här kan vi bara inte ha det, säger han till SvD.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.