Kina försöker påverka svenska medier
Kinas ambassadör Gui Congyou. Foto: Epoch Times-arkivbild


Kinas regering har via sin ambassadör i Stockholm kontaktat flera svenska medier ett antal gånger för att påverka publiceringar. Det rapporterar SVT.

De senaste två åren har Kinas ambassadör, Gui Congyou, kontaktat Svenska Dagbladet, Expressen, SR och SVT. Han har framfört kritik mot publiceringar som bland annat rör rapporteringen kring den fängslade svensk-kinesiske bokförläggare Gui Minhai.

– Det går i stort sett ut på att man skriver att svenska medier har fått allt om bakfoten vad gäller Gui Minhai, man använder ord som medietyranni, och man försöker ge sin bild av Kinas juridiska system, säger Karin Olsson, Expressens kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare, till TT.

Ann Linde: ”Väldigt allvarligt”

Flera av redaktionerna säger i en enkät till SVT att man upplever kontakterna med ambassadören som försök att utöva påtryckningar. Samtidigt har han även bjudit in ett antal reportrar på bland annat SVT, SvD och Aftonbladet till personliga möten och luncher där han framfört synpunkter på den journalistiska bevakningen.

Congyou säger till tv-kanalen att svenska medier ”är som en 48-kilos lättviktsboxare som provocerar fram en boxningfajt med en 86-kilos tungviktsboxare”.

– I Sverige råder yttrandefrihet och det som Kinas ambassadör nu gör är väldigt allvarligt. Vi har upprepade gånger från utrikesdepartementets sida och även från min sida påtalat för den kinesiska ambassaden och för ambassadören att yttrandefriheten är grundlagsskyddad och att journalister har rätt utföra sitt arbete fullständigt fritt, säger utrikesminister Ann Linde (S) till SVT.

Uppkallas till UD

Hon har nu kallat upp honom till Utrikesdepartementet där man bland annat kommer att diskutera hans uttalanden om svenska medier. Det är dock inte första gången det händer. Enligt SVT har han kallats upp till UD för samtal ett 40-tal gånger under årens lopp.

Tidigare har Vänsterpartiet och Kristdemokraterna sagt att de vill skicka hem ambassadören till Kina.

I början av januari sade Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, i en intervju med SvD att han vill ha en Gui Minhai-kommission. Det ogillades av den kinesiska ambassadören som menar att hans uttalande är ”arroganta och fördomsfulla” och han menar att Kristersson inte ska lägga sig i Kinas inre angelägenheter.

Även nyhetsbyrån TT säger att Gui Congyou har kommit med synpunkter och kritiserat deras publiceringar vad gäller innehåll och val av vinkel.

De senaste åren har det blivit allt svårare för utländska journalister att verka och bedriva undersökande journalistik i Kina. Den svenske frilansjournalisten Jojje Olsson blev svartlistad av landet för fyra år sedan. Reportrar från bland annat New York Times, Wall Street Journal och Reuters har också tvingats lämna Kina.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.