Svensk IS-medlem planerade att kidnappa diplomatbarn i Stockholm
Det palestinska lägret al-Yarmouk i södra Damaskus i Syrien. Bilden är tagen den 1 november 2018. Foto: Louai Beshara/AFP/Getty Images


En 20-årig man från Sverige planerade att kidnappa barn till utländska diplomater i Stockholm. Han har nu gripits och ställts inför en militärdomstol i Libanon där han anklagas för att vara IS-terrorist. Det skriver Expressen.

Det handlar om en man från Bromma i Stockholm som är född i Saudiarabien och är uppvuxen i det palestinska flyktinglägret al-Yarmouk i Syriens huvudstad, Damaskus.

Enligt tidningen greps mannen i våras av Libanons underrättelsetjänst efter att ha besökt släktingar i ett palestinskt flyktingläger i norra Libanon.

– Han blev rekryterad av en IS-chef i lägret Nahr al-Bared 2015, långt innan han åkte till Libanon, säger en underrättelsekälla med insyn i utredningen till Expressen.

IS-chefen har också gripits och anklagas av den libanesiska underrättelsetjänsten för att ha rekryterat svensken. Enligt tidningen har IS-chefen fått i uppdrag av en annan IS-ledare i Syrien att rekrytera medlemmar i Europa.

Enligt förhörsutskrifter som Expressen har tagit del av har 20-åringen sagt att han tillsammans med tre andra IS-sympatisörer i Sverige hade planer på att grunda en ”jihadistisk cell”. Detta skulle finansieras av rån. Han berättar i förhöret om ett misslyckat rånförsök mot en ICA-butik.

Mannen säger också att han fått direktiv från IS i Syrien att kolla upp om det gick att kidnappa barn till västerländska diplomatfamiljer i Sverige.

Han erkänner också i förhör att han har varit i kontakt med jihadister i Frankrike där man har haft planer på att utföra politiska mord.

20-åringen har sagt att han har avlagt en ed för IS. Från terrororganisationen har han också fått instruktioner via krypterade appar hur man bygger bomber, enligt tidningen.

Både mannens pappa och representanter för advokatbyrån, som försvarar honom, säger att han är oskyldig. Rättegången kommer att ske i slutet av december i Libanon.