En ny rapport visar att 785 personer har kopplingar till de islamistiska extremistmiljöerna i Sverige. De utgör det största hotet vad gäller terrorattentat i landet, rapporterar SVT Nyheter.
Sverige är ett att av de länder per capita som har haft flest resenärer till Syrien och Irak där man anslutit sig till terrororganisationen IS.
Säpo har tidigare uppskattat antalet jihadistiska islamister till omkring 2 000 personer. I rapporten, ”Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet”, ingår dock ett antal centrala individer, vilket innebär att mörkertalet kan vara stort.
– Den våldsbejakande islamistiska miljön utgör fortfarande det största hotet när det gäller terrorattentat i Sverige, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säkerhetspolisen, till tv-kanalen.
Enligt henne har antalet personer inom de våldsbejakande extremistiska miljöerna ökat markant på några år. Från några hundratals är man nu upp i tusentals.
– Det här är en utveckling som pågått under närmare tio år och även om det rör sig om ett fåtal personer, sett till hela samhället, så är det förstås oroväckande att antalet personer som tycker det är rätt att begå brott i syfte att ändra samhällsordningen ökar, säger Ahn-Za Hagström, till SVT.
Så många som sju av nio av de islamistiska extremisterna har varit misstänkta för brott. Oftast rör det sig om våldsbrott. Genomsnittsåldern är 19 år. 86,6 procent är män. 71,7 procent är födda utomlands. 26,4 procent är födda i Sverige och har en eller två föräldrar som är födda utomlands.
Den islamistiska miljön är dock mer löst sammansatt till skillnad från grupperingar inom den autonoma miljön och vit makt-miljön.
Christoffer Carlsson, kriminolog och medförfattare till rapporten, säger till tv-kanalen att den är ”mer flyktig och relationsbaserad, snarare än organiserad”. Men han påpekar samtidigt att sammanhållningar är ganska stor.
Han säger att den islamistiska extremismen ofta finansieras genom brottslig verksamhet som exempelvis rån och häleri. Det finns också länkar till andra aktörer. Det finns också en del personer som tidigare har varit aktiva i olika typer av kriminella nätverk.