Signalspaning har blivit ett allt viktigare verktyg för Säkerhetspolisen, Säpo, i sitt arbete för att förebygga terrorattentat. Det rapporterar Sveriges Radios Ekot.
Det kan bland annat handla om att få tillgång till information om de svenskar som har anslutit sig till terrorgruppen IS i Syrien och Irak.
– Framför allt när det gäller att plocka upp risk om hot innan de kommer till Sverige. Vårt uppdrag är ju att avvärja innan det händer något och då måste vi ha den här förvarningen, att personerna kommer och ungefär vad de funderar på att göra, säger Johan Olsson, operativ chef hos Säkerhetspolisen till radiokanalen.
Sveriges Radioanstalt, FRA, bedriver signalspaning på uppdrag åt bland annat regeringen, Säkerhetspolisen och Försvarsmakten. Det innebär att man lyssnar av främst data- och teletrafik som går över Sveriges gränser för att upptäcka hot mot landets säkerhet.
– Mycket av terrorismen idag kommer från konfliktzoner. Det finns exempel på så kallade sändare, personer som sitter i konfliktområden, Syrien eller Irak, tar kontakt med ett ganska stort antal personer i exempelvis Sverige och försöker få dom att begå attentat, uppmuntrar, kanske ger stöd, kanske ger råd, pengar och liknande, säger Olsson till SR Ekot.
Orsaken till att signalspaningen blir allt viktigare har att göra med utvecklingen av terrorismen de senaste åren. Sverige har dessutom haft hundratals personer som har stridit för IS utomland.
Men det handlar också om att vi i dag kommunicerar mer över gränserna, och att ”mängden information som går att fånga upp är så mycket större” än vad den tidigare har varit, säger han till radiokanalen.
På FRA har man märkt att signalspaningen har blivit ett allt viktigare verktyg mot terrorismen. Fredrik Wallin, talesperson för FRA, säger att uppdragen inom terrorism har blivit fler de senaste åren.
Man har fått ökade anslag för att kunna ge bättre stöd till Säpo som är deras största arbetsgivare, säger han till SR Ekot.