Terrorexperten Magnus Ranstorp reagerar på nye extremismchefens nedtonade budskap om de våldsbejakande extremistmiljöerna.
– Det handlar inte om hur många, utan även ett fåtal kan åstadkomma väldigt stor skada, säger Ranstorp.
Magnus Ranstorp har tillsammans med kollegor på Försvarshögskolan tidigare varit mycket kritisk mot hur arbetet mot extremism bedrivs i Sverige.
När nye chefen för Center mot våldsbejakande extremism Jonas Trolle framhåller att antalet individer i de våldsbejakande extremistmiljöerna trots kraftig tillväxt ändå inte är särskilt många har han flera invändningar.
– Det man ofta glömmer här är att två svenska medborgare deltog i de värsta terrordåden i Europa, 2015 och 2016, i Paris och Bryssel. Det behövs inte många för att hotet ska göras reellt, säger Ranstorp.
Få verkstad
Han instämmer ändå i att hotet inte bör överdrivas – men påpekar samtidigt att det är nödvändigt att det blir verkstad nu.
– Det är viktigt att ha den här brittiska attityden, att man ska vara alert med inte alarmistisk. Men man måste också vara på offensiven, göra en kraftsamling i de områden som har störst problem, säger Ranstorp.
Jonas Trolle säger sig hittills vara positivt överraskad av det arbete som bedrivs lokalt, vilket förvånar Ranstorp.
– Vad har varit överraskande bra? Det finns väldigt lite som fungerar på lokal nivå. Exempelvis Malmö häktade upp sig på ett enda stort projekt som hette Våra liv, det visade sig vara ett fiasko, säger Magnus Ranstorp.
– Det är jättebra att de har en positiv inställning, men beviset måste vara handlandet. Vad konkret är det som fungerar bra?
Han påpekar att det inte bara gäller jihadisterna, utan även fästen där vit makt-miljöer som Nordiska motståndsrörelsen är starka.
– Då är den naturliga följdfrågan, hur går det i Borlänge och Ludvika?
Verka ostört
Ranstorp framhåller Danmark som ett gott exempel.
– De har uppsökande verksamhet på ett helt annat sätt än vi. Det är ingen som återvänder (från terrorresa) som inte får hembesök, både av socialtjänsten och polis. Folk kommer hem, knackar på, pratar med familjen, de släpper liksom inte taget om individerna.
Terrorexperten bedömer samtidigt att Center mot våldsbejakande extremism har avsevärt större förutsättningar att åstadkomma skillnad jämfört med den tidigare samordnaren, som enligt Ranstorp var en "pappersfabrik".
– I grund och botten finns det lite press på de här miljöerna. De kan verka rätt ostört, det kostar inte så mycket om de åker fast.
(Anja Haglund/TT)