Det råder stor oenighet i FN:s säkerhetsråd om gårdagens misstänkta stridsgasattack i nordvästra Syrien, där flera länder lägger skulden på Syrien. Ryssland förkastar ett utkast till resolution.
Frankrikes president François Hollande kräver sanktioner mot den syriska regimen.
– Vi talar om krigsbrott, krigsbrott i stor skala, krigsbrott med kemiska vapen, sade Frankrikes FN-ambassadör François Delattre när han gick in till mötet i FN-högkvarteret.
Storbritannien, Frankrike och USA har presenterat ett utkast till säkerhetsrådsresolution, i vilken den misstänkta giftgasattacken fördöms. Där ställs långtgående krav på Syrien att samarbeta med en föreslagen FN-utredning.
Före mötet avfärdar Rysslands utrikesdepartement utkastet som "oacceptabelt". Texten pekar ut en skyldig redan innan en utredning är gjord, och kommer att bidra till att öka spänningarna, säger ryska UD:s talesperson, enligt Reuters.
Ryssland har flera gånger tidigare använt sitt veto för att stoppa resolutioner i säkerhetsrådet om Syrienkonflikten.
Hollande kräver sanktioner
Samtidigt som mötet inleddes uppmanade François Hollande säkerhetsrådet att tillsätta en utredning om attacken, och att därefter införa sanktioner mot Syriens regim.
Margot Wallström (S) säger att det är viktigt att mötet hålls och att rådet insisterar på att kräva ut ansvar för den här typen av brott. Hon är än så länge försiktigt med att peka ut vem som ligger bakom den kemiska attacken.
– Vi vet ju vilka det är som har den här kapaciteten. Men i varje läge måste man ändå fastställa exakt vad det är som har hänt och vem som är ansvarig och därför säger vi att det ska göras skyndsamt, säger utrikesministern i samband med dagens stora Syrienkonferens i Bryssel.
I utkastet krävs en grundlig utredning av händelsen så snart som möjligt, och Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) uppmanas att snabbt rapportera vad den kommit fram till.
Rysk förklaring
Moskva hävdar att gasen läckte ut från en rebellkontrollerad byggnad som bombades av det syriska flygvapnet. Byggnaden ska ha använts för att tillverka kemvapen avsedda för inbördeskriget i Irak. Uttalandet preciserar dock inte om anfallet var medvetet eller om byggnaden bombades av misstag.
Många anser att påståendet ska tas med en rejäl nypa salt på grund av den ryska militärens delaktighet i striderna.
Hasan Haj Ali, befälhavare för rebellgruppen Fria Idlib-armén, hävdar att Ryssland ljuger.
– Alla kunde se flygplanet när det bombade med gas, säger han.
– På samma gång vet alla civila i området att det inte finns några militära ställningar där, eller platser för vapentillverkning. De olika oppositionsgrupperna har inte möjlighet att framställa dessa substanser.
Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att Ryssland kommer att fortsätta sina militära operationer "för att stödja de syriska stridskrafternas antiterroristoperationer för att befria landet", enligt Reuters.
Många barn dog
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger i ett tal att Kemvapenattacken krävde över 100 dödsoffer, utan att ange varifrån han fått siffran. Enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar konflikten från Storbritannien krävdes minst 72 liv, varav ett 20-tal barn, skriver AFP.
Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är offrens symptom typiska för användning av stridsgas, som sarin.
Iran, som också är på den syriske presidenten Bashar al-Assads sida, fördömer användandet av kemiska vapen och erbjuder hjälp till de drabbade.
Påve Franciskus kallar attacken för en massaker.
– Jag beklagar fullständigt den oacceptabla massakern som genomfördes i Idlibprovinsen i går, där tiotals försvarslösa människor däribland många barn, dödades, säger påven.
(TT)