Ryssland presenterar nu en förklaring till den misstänkta stridsgasattacken i Khan Sheikhun i nordvästra Syrien: Kemvapnen var rebellernas.
Men Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson håller inte med.
Flygattackerna fortsätter mot det rebellkontrollerade området.
Regeringen i Moskva påstår att gasen läckte ut från en rebellkontrollerad byggnad som bombades. Byggnaden ska ha använts till att tillverka kemvapen som skulle skickas till inbördeskriget i Irak, enligt Moskva. Uttalandet preciserar dock inte om anfallet var medvetet eller om byggnaden bombades av misstag.
"Enligt objektiva uppgifter från den ryska flygledningen anföll syriskt flyg ett stort terrormagasin nära Khan Sheikhun", skriver ryska försvarsdepartementet i uttalandet, enligt nyhetsbyrån AFP. Påståendet ska dock tas med en rejäl nypa salt eftersom landet är en nära allierad till Syrien, och även deltar på den syriska regimens sida i kriget mot oppositionen.
Motsatt åsikt
Storbritannien är av motsatt åsikt i skuldfrågan. Regeringen i London säger att allting pekar på att det var den syriska regimen som använde stridsgasen.
– Alla bevis jag har sett antyder att det var Assad-regimen . . . som använde olagliga vapen mot sitt eget folk, säger Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson på väg in till dagens stora Syrienkonferens i Bryssel, enligt AFP.
FN har ännu inga klara besked att ge om vem som ligger bakom.
– De fruktansvärda händelserna i går visar att krigsbrott pågår i Syrien och att internationell lag bryts regelbundet, säger FN:s generalsekreterare António Guterres.
Guterres är än så länge försiktig med att peka ut någon ansvarig.
– Vi behöver en väldigt noggrann utredning för att bli av med allt tvivel och kommer att utkräva ansvar när den utredningen är klar.
På onsdagen genomförde stridsflyg - oklart från vilket land - fem nya flygattacker mot området, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
Möte i säkerhetsrådet
FN:s säkerhetsråd har kallats till möte på onsdagen med anledning av attackerna. Storbritannien, Frankrike och USA har presenterat ett utkast till en resolution från säkerhetsrådet, där den misstänkta giftgasattacken fördöms. I utkastet krävs en grundlig utredning av händelsen så snart som möjligt, och Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) uppmanas att snabbt rapportera om vad den kommit fram till.
Enligt SOHR:s nya sammanställning av dödsoffren finns 20 barn bland de 72 döda, skriver AFP.
(TT)