Feng Mingqin är anställd i en matbutik i Wuhan, virusutbrottets epicenter. Hon fick svårt att andas när hon gick. En undersökning med datortomografi visade en infektion i båda lungorna och läkare diagnosticerade henne den 5 februari med COVID-19. Hon blev tillsagd att ”lägga in sig på sjukhus omedelbart”.
Feng gjorde sitt bästa. Nio dagar i rad sov hon på stolar i korridoren på ett sjukhus. Varje dag ställde hon sig i kö för att få injektioner och mediciner medan hennes fall gick igenom labyrinten av administrativa enheter för att avgöra om hon kunde läggas in på sjukhus.
Tjänstemän som har hand om viruskontroll har beordrat att alla människor i den nu isolerade staden som vill bli inlagda på sjukhus först ska rapporteras genom kvarterskontoret och sedan via underdistriktets kontor innan myndigheter kan ge tillstånd.
Feng väntar fortfarande, den 19 februari, på ett beslut.
The Epoch Times har talat med ett antal patienter och familjer. De klagar på att tjänstemännen som sköter viruskontrollen är apatiska och bara säger till dem att vänta. Många som har blivit sjuka har behövt fylla i samma ansökningsblankett för inskrivning på sjukhus flera gånger och ringa akutlinjer. Samtidigt har en del patienter dött hemma medan de har väntat på svar.
I frustration över bristen på hjälp har grupper av frivilliga gått in för att hjälpa dem som inte har lyckats få behandling.
Volontärer
Den 10 februari annonserade myndigheter att alla allvarligt sjuka coronaviruspatienter var inlagda på sjukhus. De sade att de hade identifierat 1 499 sådana patienter efter en genomsökning hus för hus som täckte över 98 procent av den lokala befolkningen.
Ändå säger många att genomsökningen var slarvigt gjord och att den inte hjälpte dem alls.
– Jag vet inte om de gjorde genomsökningen eller inte, men de kom inte till vårt hus, säger Luo, som blev smittad när han tog hand om sin sjuka pappa, till The Epoch Times, den 11 februari.
Sedan praktiskt taget all kollektivtrafik och transport har upphört i staden har människor från alla möjliga samhällsgrupper börjat erbjuda sina egna fordon för att transportera läkare och sjuksköterskor till och från de överfulla sjukhusen.
Man har skapat chattgrupper på sociala medier, där medicinskt utbildade kan ge service; från kliniska råd till känslomässigt stöd. Medborgare delar också med sig av tips utifrån egna erfarenheter, som till exempel hur man kan få behandling.
Andra har ordnat hjälplinjer där de hjälper till att samla in och organisera information om patienter för att skicka till närmsta sjukhus, utan kostnad, för att snabba upp deras behandling.
En av dessa volontärer berättar för The Epoch Times att de kan ordna behandling för upp till 60 procent av de som ringer, varje dag. I hennes grupp är de ungefär åtta personer som arbetar med hjälplinjen.
Hon säger att det dagligen ringer i genomsnitt 10-20 personer från vart och ett av det tiotalet distrikten i Wuhan.
– Det har varit många som har bett om hjälp.
Många patienter har också använt sig av sociala medier i hopp om att göra sina röster hörda.
The Epoch Times har fått bekräftat att ett antal patienter har skrivits in på sjukhusen via volontärernas hjälplinje.
Tufft jobb
Det är ett mentalt påfrestande jobb för volontärerna. Liu Fang, som tar emot över 100 samtal till hjälplinjen varje vecka, har berättat för kinesisk media att hon nästan bryter ihop varje dag när hon svarar i telefon.
– Folket i Wuhan går igenom så mycket, säger Liu och tillägger att många människor som har arbetat med henne har fått mentala sammanbrott på grund av stressen.
Zhang Jiang, som arbetar frivilligt med samhällsarbete, säger att han aldrig har sett Wuhan i en sådan allvarlig kris innan, eller hört om sådana restriktiva isoleringsåtgärder som man nu vidtagit.
Det bor 10 000 människor i området där han är volontär, men där finns bara 10 distriktstjänstemän som ansvarar för att mäta temperaturen på människor, ordna skjuts till sjukhus, och leverera medicin eller grönsaker till de som behöver.
Zhang, som säger att han hört om frivilliga chaufförer som har dött efter att ha blivit smittade, har bestämt sig för att fortsätta.
– Det finns egentligen inget annat sätt, någon måste ta sig an de här jobben, säger han, enligt Tencent News.
Följ Eva på Twitter: @EvaSailEast
Filmen, som delats på sociala medier, visar en kvinna som trots faran för sitt liv, talar ut om kinesiska kommunistpartiet under coronavirusutbrottet.
"I will make a sacrifice, expose and wake up. For my parents, for my family. For our free lives. I know it is dangerous for me to speak out, but I can't take it anymore, I can not!"
— The Epoch Times - China Insider (@EpochTimesChina) February 18, 2020
A woman from #China is speaking out against the #CCP amid the #CoronavirusOutbreak. pic.twitter.com/pQ5UwESkMd
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.