Säkerhetshoten mot Sverige har ökat och bedöms fortsätta öka de närmaste åren. Hotet kommer från både främmande makt och våldsbejakande extremism. Det konstaterar Säkerhetspolisen i årsboken för 2020.
Hotet från främmande makt har breddats och blivit mer komplext, skriver Säpo i ett pressmeddelande. Det är fler länder som riktar säkerhetshotande verksamhet mot fler områden, till exempel mot grundläggande fri- och rättigheter, ekonomi, politiska beslut och den territoriella suveräniteten.
– Det traditionella underrättelsehotet består, samtidigt som främmande makt har intensifierat sin säkerhetshotande verksamhet. Angrepp på regimkritiker i Sverige och utomlands tyder på en ökad riskbenägenhet hos främmande makt och vi har också sett fall med statsunderstödd terrorism, säger säkerhetspolischef Klas Friberg i pressmeddelandet.
Kina, Ryssland och Iran allvarligaste hoten
Enligt Säpo är Kina, Ryssland och Iran de länder som utgör de allvarligaste hoten mot Sverige. I årsboken Säkerhetspolisen 2020 konstateras att Sverige är ett attraktivt mål för främmande makt och att underrättelsehotet kommer att öka. Vidare säger man att hoten riktas mot kommersiella och militära mål, teknik, forskning och utveckling samt mot människor som sökt sin fristad här.
Säkerhetspolisen säger att främmande makter kommer att fortsätta försöka påverka den svenska politiken.
– Hotet från främmande makt kan ha fler syften samtidigt och vara både direkt och indirekt. Målet kan vara både regimstabilitet och att stärka det egna landets status som stormakt, säger Friberg.
I flera verksamheter är hoten stora medan förmågan att skydda sig är väldigt liten, enligt Säpo. Samtidigt anser man att cyberangrepp och bristande säkerhet riskerar att röja Sveriges totalförsvarsförmåga allt eftersom den byggs upp. Säkerhetspolisen menar också att ett fungerande säkerhetsskydd är avgörande för att skydda Sverige mot angrepp.
Inom flera sektorer som Säpo undersökt finns brister i säkerhetsskyddet. Till exempel forskning och utveckling där det pågår arbete av betydelse för Sveriges säkerhet. Det finns också brister i säkerhetskänsliga verksamheter, bland annat säkerhetsskyddsanalyser, it-säkerhet och personalsäkerhet.
Utnyttjar pandemin
Enligt Säkerhetspolisen har pandemin fört med sig nya sårbarheter som utnyttjas både av främmande makt och extremister. Man menar att främmande makt bedriver desinformation och visar intresse för nya sektorer. Säpo säger också att samtliga våldsbejakande extremistmiljöer använder pandemin i sin propaganda och knyter den till ideologiska argument.
– Den tilltagande polariseringen i samhället, och också den polariserande retoriken, bidrar till extremistmiljöernas tillväxt. Bidrag i form av offentliga medel ökar handlingsutrymmet och ny teknik ger våldsbejakande extremistmiljöer större möjligheter att dolt bedriva säkerhetshotande verksamhet, säger Klas Friberg.
– Säkerhetspolisens uppdrag är att skydda Sverige och säkra framtiden för demokratin. Vi ser att det behövs en samlad nationell ansats på alla nivåer i samhället som ger förutsättningar för att kunna hantera såväl hotet från främmande makt som våldsbejakande extremism, men också de sårbarheter som finns. Det här är ingenting som kan vänta. Hoten är reella och de finns här och nu.
Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99 kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: