Det senaste året har en handfull svenska IS-sympatisörer återvänt till Sverige. Säpo har nu beredskap för att det kan komma fler den närmaste tiden. Alla svenska barn som finns i IS-lägren har orosanmälts, enligt Ahn-Za Hagström på Säpo.
– Vi har gjort anmälningar enligt socialtjänstlagen på alla de barn som vi känner till. Det gjorde vi i ett tidigt skede och vi kommer att göra förnyade anmälningar så fort vi får reda på att de är på väg hem, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker på Säpo.
Under en period var det nästan inga IS-resenärer som återvände till Sverige, men det senaste året har flera fall uppmärksammats där kvinnor som rest ner till terrorgruppens kalifat kommit tillbaka. Enligt medieuppgifter väntas ytterligare ett par kvinnor och deras barn inom kort till en stad i Västsverige.
Säkerhetspolisen (Säpo) vill inte tala om någon trend, men säger att det hittills rör sig om en handfull personer som återvänt.
– Den sista tiden har det varit stort fokus på just kvinnor och barn, men tidigare har det varit båda. Vi gör ingen skillnad på kön när vi bedömer de här aktörernas avsikt och förmåga, säger Ahn-Za Hagström.
Kan komma fler
Flera av kvinnorna har enligt uppgift smugglats ut från flyktinglägret al-Hol, där de hållits som fångar av kurderna i norra Syrien.
Säpo har beredskap för att det kan komma ytterligare misstänkta IS-terrorister till Sverige framöver.
– Vi är beredda på att det kan komma fler, men det beror också på en rad olika omständigheter runt om i världen och inte minst individuella sådana, säger Ahn-Za Hagström.
Det sätt som IS-anhängarna tagits emot på i Sverige har tidigare fått kritik. I dag sägs det fungera bättre. Samtliga av de kvinnor som återvänt på sistone utreds för bland annat krigsbrott och barn har omhändertagits.
– Säkerhetspolisen var länge motorn i arbetet men nu finns det så många fler aktörer som är delaktiga och vi samverkar mer än någonsin, säger Ahn-Za Hagström.
Fåtal har dömts
Antalet svenska barn i IS-lägren som orosanmälts är hemligt, men det handlar både om barn som rest från Sverige och om barn som har fötts i konfliktzonen. Syftet med orosanmälningarna är bland annat att barnens hemkommuner ska kunna förbereda sig på att ta emot dem om det blir aktuellt.
De skärpta rutinerna kring dagens mottagande ställer samtidigt frågor om hur väl det fungerade tidigare när IS-anhängare återvände från IS territorium.
Totalt beräknas runt 150 personer av de 300 som reste ner till IS ha återvänt, enligt Säpo. Ett fåtal har dömts för brott begångna i konfliktzonen, men hur många som utretts är oklart.
TT: Har många av dem som kom tidigare i princip kunnat återgå till att leva sina liv som vanligt i Sverige?
– Krigsbrottsperspektivet har funnits med hela tiden. Sedan är det otroligt svårt att säkra bevis i konfliktområdet, med den situation som varit där, för att inleda rättsprocesser. Men det har funnits med oss hela tiden, säger Ahn-Za Hagström.
Fortsatt övertygade
Enligt Säpo är återvändarna en blandad skara. Somliga kommer tillbaka traumatiserade, andra känner sig färdiga och vill lämna rörelsen, men det finns också en hårdför grupp som fortsatt sympatiserar med terrorgruppens ideologi.
– De fortsätter att vara övertygade och har en kriminell livsstil, säger Ahn-Za Hagström.
De bedöms dock oftast inte utgöra något akut hot.
– Deras verksamhet handlar i mindre utsträckning om att begå attentat, och mer om stödjande verksamhet som finansiering, rekrytering eller att bidra till radikalisering.
Nu har IS sagts vara på frammarsch igen och det har varnats för att terrorgruppen planerar attacker i pandemins spår.
Ny terrorvåg?
I Sverige finns enligt Säpo inga tecken på att den jihadistiska miljön minskar i storlek. Terrorhotet generellt ligger fortfarande på förhöjd nivå, vilket innebär att ett attentat kan inträffa.
Under något års tid såg det ut som att de islamistiska terrordåden i Europa minskade, men i höstas genomförde IS-anhängare dödliga terrorattacker i Wien, Nice och Paris.
TT: Kan vi vara på väg in i en ny terrorvåg?
– Vi vet av tidigare erfarenhet att en hel del av den här verksamheten går i vågor och att det kommer toppar och dalar. Vi vet också att genomförda attentat kan inspirera andra, inte minst när man ser på den strategi som våldsbejakande extremistmiljöer använt sig av den senaste tiden som går ut på att med små medel och på egen hand göra nånting. Så det finns med i vår beredskap, säger Ahn-Za Hagström.
(Anja Haglund/TT)
Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: